Kattenrassen

Cornish Rex

3 Minuten

De Cornish Rex kat onderscheidt zich van alle andere rassen door zijn extreem zachte, golvende vacht en pittig type. De kat is verrassend zwaar en voelt warm aan. Alle contouren van de Cornish Rex zijn licht gebogen.

Persoonlijkheid

Cornish Rex katten zijn goed voor mensen die graag hun leven laten leiden door actieve, nieuwsgierige, gazelle-achtige katten die van een goede grap houden, zolang het maar niet om hen gaat. Alles is een spel voor de Cornish Rex en ze kunnen moeilijk te negeren zijn als ze in een gezellige bui zijn, wat meestal het geval is. Rexen zijn vastberaden extravert met hun favoriete mensen. Met hun warme suède gevoel maken ze ook de perfecte winterwarmer. Ze zijn intelligent, alert en meestal gemakkelijk te hanteren. Het diner zal nooit meer hetzelfde zijn met een spinnende Cornish die je eten steelt zodra je je omdraait, of zelfs terwijl je kijkt. Sommige rexes vinden het leuk om op te halen en brengen voorwerpen terug die je keer op keer kunt gooien. Het zijn bedreven klimmers, springers en sprinters, en hebben wonderbaarlijk behendige poten. Geen enkele plank of kast is veilig voor een aanhoudende Cornish kat.
Geschiedenis

De eerste bekende Cornish Rex werd geboren op 21 juli 1950 op een boerderij in Bodmin Moor, Cornwall, Engeland, toen een schildpad en een witte willekeurig gefokte kat genaamd Serena vijf kittens baarde. Het nest bevatte een gekruld oranje en wit katje, dat Nina Ennismore, Serena’s eigenaresse, Kallibunker noemde. Kallibunker was merkbaar anders dan zijn nestgenoten. Zijn haar was kort en gekruld en in plaats van het cobby-lichaam te bezitten zoals dat van zijn nestgenoten en moeder, was het lichaam van Kallibunker lang en lenig. Hij had grote oren, een slanke staart en een vreemde wigvormige kop. Ennismore, die geïnteresseerd was in deze mini-mutante muis, erkende dat de vacht van Kallibunker vergelijkbaar was met de golvende vacht van het Astrex-konijn, aangezien Ennismore eerder konijnen had grootgebracht en tentoongesteld.

Ze kwam in contact met de Britse geneticus AC Jude, die het erover eens was dat de vacht van Kallibunker vergelijkbaar was met die van het Astrex-konijn. Op advies van Judas kruiste Ennismore Kallibunker terug naar zijn moeder. Deze dekking leverde een nest op met één kitten met een rechte vacht en twee kittens met een krulcoating. Een tweede dekking werd geregeld voor Kallibunker en zijn moeder, en opnieuw werden er kittens met gekrulde vachten geproduceerd. De naam Cornish Rex werd gekozen voor het nieuwe ras vanwege de Cornish-oorsprong van het ras en de gelijkenis met het Astrex-konijn. Twee Cornish Rexes arriveerden in 1957 in Noord-Amerika, met dank aan liefhebber Fran Blancheri. De CFA accepteerde de Cornish voor kampioenschap in 1964; alle Noord-Amerikaanse registers accepteren nu de Cornish Rex. De Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) en de Fédération Internationale Féline (FIFe) in Europa accepteren ook de Cornish Rex.

Lichaam

Klein tot middelgroot; nooit grof. Torso lang en slank, niet buisvormig, met een diepe, maar niet brede borst. Outline bestaat uit sierlijke bogen en rondingen zonder enig teken van vlakheid. De rug is van nature gebogen en duidelijk wanneer de kat op natuurlijke wijze staat. De onderstreping buigt zachtjes omhoog vanaf de ribbenkast om de taille te vormen (opgetrokken in uiterlijk). Heupen en dijen zijn gespierd en voelen enigszins zwaar aan in verhouding tot de rest van het lichaam.

Hoofd

Relatief klein en eivormig. Lengte ongeveer een derde groter dan de breedte. Een duidelijke snorhaar breuk, ovaal met zacht gebogen contouren vooraan en in profiel. Snuit iets smaller tot een afgerond uiteinde. Neus Roman. In profiel een rechte lijn van einde neus tot kin met aanzienlijke diepte en vierkant effect. Hoge en prominente jukbeenderen, goed gebeiteld. Kin sterk, goed ontwikkeld.

Oren

Groot en vol vanaf de basis, rechtopstaand en alert; hoog op het hoofd.

Ogen

Middelgroot tot groot, ovaal van vorm en schuin naar boven. Een volle oogbreedte uit elkaar. De kleur moet helder, intens en passend zijn voor de kleur van de vacht.

Poten

Benen erg lang en slank. Dijen goed gespierd, enigszins zwaar in verhouding tot de rest van het lichaam. De Cornish Rex staat hoog op zijn poten. Poten sierlijk, licht ovaal. Tenen vijf voor en vier achter.

Staart

Lang en slank, taps toelopend naar het einde en extreem flexibel.

Vacht

Kort, extreem zacht, zijdeachtig en volledig vrij van waakharen. Relatief dicht. Een strakke, uniforme marcelgolf, die dicht bij het lichaam ligt en zich uitstrekt van de bovenkant van het hoofd over de rug, zijkanten en heupen tot aan de punt van de staart. Grootte en diepte van golf kunnen variëren. De vacht aan de onderkant van de kin en op borst en buik is kort en merkbaar golvend.

Kleur

Alle kleuren en patronen. Katten met niet meer wit dan een medaillon en / of knoop worden beoordeeld in de kleurklasse van hun basiskleur zonder straf voor een dergelijk medaillon en / of knoop.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Cornish Rex 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie