Als je een naam voor je kat zoekt, ben je hier aan het juiste adres. Bij veel sites kom je een pagina tegen met namen van katten. Op het forum Poezenpraatjes is hier ook een onderwerp aan gewijd. Op deze pagina start ik een eigen en iets andere lijst van poezennamen. Het zijn er nu meer dan 10000 duizend. Indien zinvol of bekend, staat achter de naam de reden van die keuze of de betekenis van de poezennaam.

Je kunt niet alleen zoeken op de eerste letter van de naam, maar ook met een aantal letters aan het begin, eind of midden in de naam. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zoeken naar namen die eindigen op py. Veel namen hebben een betekenis. Ook in de betekenis kun je zoeken. Zoek bijvoorbeeld op mythologie. Je krijgt dan hele mooie namen. Ook is het mogelijk om op het aantal lettergrepen in combinatie met de beginletter(s) te zoeken. Hierbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met de uitspraak.

Poes of kater?

Met opzet heb ik hier geen aparte lijsten voor poezen of katers. Je maakt natuurlijk zelf uit hoe je je kat noemt. Een hulpmiddel om toch vrouwelijke of mannelijke namen te vinden is om op de laatste letters te zoeken. Als een naam eindigt op de letter a, zal dit in de meeste gevallen een vrouwelijke naam zijn. Als de naam eindigt op de letters os, is of o, zal dit meestal een mannelijke naam zijn.

Eerste indruk, karakter, uiterlijk

Ga bij het geven van een naam af op de eerste indruk die de kat op je maakt of waar je aan denkt als je hem voor het eerst ziet. Bijvoorbeeld als je een kat ziet en je denkt: agghh wat een twinkeloogjes!, vernoem hem dan naar iets met twinkeloogjes of gewoon Twinkeltje. Probeer ook te kijken naar het uiterlijk, karakter of de gewoontes van de kat. Als hij erg veel en alles eet, is een naam als Kliko misschien erg toepasselijk. De naam Dippie is wel erg toepasselijk als je kat een wit puntje aan het eind van de staart heeft.

Uitspraak en klank

Probeer geen naam te kiezen die klinkt als een commando, hoewel een kat alleen maar luistert als hij het zelf wil. Als je echter voor een commando kiest, loop je de kans dat hij helemaal niet meer luistert of op z’n minst in verwarring kan worden gebracht. Een dergelijke verwarring kan vooral voorkomen bij namen uit andere talen. Verkleinwoorden die eindigen op ie werken over het algemeen heel goed.

Herkomst

Probeer een relatie te leggen naar de plek waar je kat vandaan komt. Vaak kom je dan op de mooiste namen. Een hele leuke en toepasselijke naam is Framboos als ze gevonden is in een frambozenstruik en ook nog rossig is. Wat dacht je van Gymmie, gevonden in gymnastieklokaal, of Par, gevonden op een golfbaan. Dit soort namen kun je vaak vinden als je in de lijst zoekt in de betekenis op het woord: gevonden.

Kies een letter en bekijk alle kattennamen met die specifieke letter!

ABC
DEF
GHI
JKL
MNO
PQR
STU
VWX
YZ

Trends in kattennamen

Je zult merken dat de meest populaire kattennamen meestal een of twee lettergrepen zijn en dat velen zijn geïnspireerd door de popcultuur. Oliver is het klassieke personage van Oliver and Company, Bella komt van  Twilight-  roem, Nala en Simba zijn natuurlijk van Disney’s  The Lion King en Milo zou een knipoog kunnen zijn naar de beroemde film  Milo en Otis .

Er zijn veel andere mogelijke inspiratiebronnen: eten, erfgoed, natuur, kunst en muziek zijn slechts een handvol plaatsen om naar huisdierennamen te zoeken. We hebben katten ontmoet die zijn vernoemd naar Frida Kahlo, aardbeien-rabarbertaart, Mozart en bergtoppen – de mogelijkheden zijn eindeloos!

Kattennamen zijn vaak gebaseerd op de persoonlijkheid van een kat. We denken dat namen als Cleo, Luna en Loki geschikt lijken voor de speelse maar mysterieuze aard van een kat, terwijl Max, Sophie en Jack vriendelijke, knuffelige keuzes zijn.