Kattenrassen

Abessijnse kat

3 Minuten

De Aby, zoals de Abessijnse kat zijn bijnaam heeft gegeven, is anders dan elke andere kat. Slim, dom en indrukwekkend atletisch, hij blijft constant in beweging – springen, klimmen en verkennen. Met andere woorden, dit is geen schoot kat. Hij heeft ook een unieke getekende jas, waardoor hij op een wilde kat lijkt.

Algemene informatie

De zelfverzekerde en waakzame Abessijnse wordt beschouwd als een van de oudste kattenrassen. Hoewel hij op een kleine Afrikaanse wilde kat lijkt, is hij door en door een binnenlandse kat. De zes tot tien pond, matig vocale kat onderscheidt zich door zijn getikte jas, die in een schare kleuren komt, waaronder een roodachtige blozende, chocolade, kaneel, blauw, lila en fawn – evenals een zilveren versie voor iedereen van deze kleuren. Verzilverde Abessijnen hebben een ijzige witte kleuring die het dichtst bij de huid is en tikt langs de haarschacht.

De intelligente, nieuwsgierige Aby is zeer actief en atletisch. Hij besteedt zijn dagen aan het beklimmen van hoge plaatsen, het verkennen van alle hoeken en gaten van uw huis en ijverig toezicht op wat u ook doet. Dit is een gelukkige kat die soms de Aby-dom wordt genoemd vanwege zijn speelse karakter. Hij doet het het beste met een persoon die thuis veel tijd met hem doorbrengt. Hij is ook liever de enige kat in huis, zodat hij alle aandacht kan trekken.

Andere snelle feiten

De Abessijnse kat blinkt uit in het leren van trucs – en hij is zelfs nog beter in het trainen van mensen om te doen wat hij wil.
Abessijnen kunnen 15 jaar en ouder worden.
Dankzij zijn nieuwsgierige, zeer sociale karakter, kan hij worden geleerd om aan de leiband te wandelen.
De Abessijnse kat werd in 1935 voor het eerst in de VS gefokt.
Geschiedenis van de Abessijnse kat

De Abessijn heeft veel romantische verhalen over zijn afkomst, maar hij komt niet uit Ethiopië, voorheen bekend als Abessinië. Zijn voorouders woonden waarschijnlijk langs de kust van de Indische Oceaan, evenals delen van Zuidoost-Azië. Rassen die waarschijnlijk op zijn achtergrond dachten: Birmese , Siamese en Russische Blues . Abessijnen werden voor het eerst gefokt in de Verenigde Staten in 1935. Tegenwoordig is de Aby een van de meest populaire raskatten – hij staat daar in de top vijf – geregistreerd door de Cat Fanciers Association.

Temperament & Persoonlijkheid

Als je smacht naar een lieve, zachte schoot kat, is de Abessijn waarschijnlijk geen goede match voor je huis. De Aby is een zeer intelligente kat die dol is op spelen en communiceren met mensen. Zijn menselijke kijkvaardigheden zijn zelfs uitstekend – en hij staat erom bekend dat hij snel mensen traint om zijn biedingen uit te voeren.

Om je Aby bezig te houden en uit de problemen te houden, moet je hem puzzelspeelgoed geven dat extra hersenkracht vereist om snoepjes vrij te geven, gebruik een clicker om hem trucjes te leren en train hem om een ​​behendigheidscursus te volgen. Abessijnen houden ervan om vogels te observeren, dus overweeg om een ​​voerbak bij het raam te plaatsen voor zijn kijkplezier. Of train hem om aan de leiband buiten te wandelen.

Deze kat doet het het beste met een persoon van elke leeftijd die voldoende tijd thuis doorbrengt, inclusief een ouder kind dat met hem kan trainen en spelen. En de Aby vindt het niet erg om in een huis met één dier te wonen – dus hij kan het middelpunt van je aandacht zijn.

Gezondheid

Abessijnen kunnen een erfelijke aandoening ontwikkelen die pyruvaatkinase-tekort wordt genoemd; pyruvaatkinase is een belangrijk regulerend enzym dat nodig is voor het energiemetabolisme in rode bloedcellen. Katten met een tekort aan PK hebben meestal intermitterende bloedarmoede. Het tekort kan zich voordoen bij katten zo jong als zes maanden, evenals bij Abessijnen van wel 12 jaar oud. De erfelijke aandoening wordt veroorzaakt door een recessief gen, dat gemakkelijk uit de genenpool kan worden verwijderd door middel van DNA-screening. De test kan bepalen of een kat normaal is, een drager, en of hij wordt getroffen door PK-tekort.

Niet elke kat met PK-tekort ontwikkelt klinische symptomen, waaronder lethargie, geelzucht, bleek tandvlees en een vergrote buik. De beste behandeling voor PK-deficiëntie is onbekend, maar het is nog steeds een goed idee om uw kat te laten testen.

Verzorging

De korte jas van de Aby is gemakkelijk te onderhouden – verzorg hem wekelijks met een roestvrijstalen kam om dood haar te verwijderen en zijn jas glanzend te houden. Trim de nagels indien nodig, meestal om de 10 tot 14 dagen. Abyssiniërs kunnen parodontitis ontwikkelen, dus poets zijn tanden thuis met een door de dierenarts goedgekeurde huisdierentandpasta en plan regelmatig een veterinaire reiniging.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Abessijnse kat 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie