Kattenrassen

Amerikaanse Bobtail

4 Minuten

De Amerikaanse Bobtail kat is over het algemeen een middelgrote tot grote kat, met een natuurlijk voorkomende geknipte staart. De Amerikaanse Bobtail is atletisch en meestal goed gespierd met een soms krachtige uitstraling. Ze hebben een natuurlijke jachtblik die, gecombineerd met hun lichaamstype, de Amerikaanse Bobtail een opvallende wilde uitstraling geeft.

Persoonlijkheid

De Amerikaanse Bobtail heeft een wilde uitstraling maar geen wild temperament. De toegewijde, liefdevolle en intelligente persoonlijkheid van dit ras heeft hen een trouwe aanhang opgeleverd. Deze zelfverzekerde, vriendelijke katten hebben een emotionele band met hun familie en zijn toegewijde metgezellen die zich snel aanpassen aan de meeste thuisomgevingen.

Niet zo vocaal als rassen zoals de Siamees, Bobtails zijn echter niet verlegen om hun gevoelens kenbaar te maken. Bobtails zijn speels, energiek en vriendelijk en hebben een griezelige intelligentie voor ontsnappingen van het Houdini-type uit gesloten kamers en vastgemaakte deuren. Ze zijn erg mensgericht en kunnen de aandacht van hun familie vragen door beschikbare rondes te miauwen of te bevelen.

Op de schaal van kattenactiviteiten is de Bobtail grappig en speels, maar niet overactief. Amerikaanse Bobtails kunnen meestal goed overweg met andere katten en kattenvriendelijke honden als ze op de juiste manier worden geïntroduceerd. In plaats van zich onder het bed te verstoppen, zijn ze nieuwsgierig en extravert wanneer onbekende bezoekers komen bellen. Als ze van jongs af aan zijn opgeleid, zijn ze meestal goede reizigers.
Geschiedenis

Tot voor kort kreeg de Amerikaanse Bobtail weinig aandacht, dus veel mensen zijn verrast om te horen dat dit ras sinds de jaren zestig in Noord-Amerika is geweest. Door hun lukrake debuut begint de Amerikaanse Bobtail echter pas goed tot zijn recht te komen.

De originele Bobtail was een kort staartige bruine gestreepte kat genaamd Yodie, gevonden in een motel in Arizona, zogenaamd afgezet door een kind uit het nabijgelegen reservaat. Een stel vond Yodie terwijl ze op vakantie waren in het motel. Yodie’s ouders en afkomst waren onbekend, maar het gerucht ging dat hij een bobcat / huiskat-hybride was vanwege zijn wilde uiterlijk en korte, bobcat-achtige staart. Hoewel huiskatten zich kunnen voortplanten met bobcats (Felis rufus, een inheemse Noord-Amerikaanse gevlekte kat die nauw verwant is aan de lynx), zouden dergelijke hybriden, met name de mannetjes van de eerste generatie, vrijwel zeker steriel zijn. Het is waarschijnlijker dat de korte staart van Yodie zich voordeed als een spontane mutatie binnen de huiskatpopulatie.

Gecharmeerd door de vriendelijke persoonlijkheid van Yodie en een kort staartje, nam het paar hem mee naar huis. Eenmaal thuis impregneerde Yodie het zegelpunt van de familie Siamees (hij bewees dat hij vruchtbaar was en geen halve bobcat). Dit eerste nest bevatte een aantal kittens met een normale staart en een paar kortstaartige kuikens, wat suggereert dat het gen dat de kortgeknipte staart van Yodie beheerste, dominant was, aangezien hun Siamees geen geschiedenis had van kortstaartige voorouders. Er was slechts één kopie van een dominant gen nodig om de eigenschap bij nakomelingen te laten verschijnen. Ze kozen de naam American Bobtail voor het ras.

De oorspronkelijke lijnen van Yodie en zijn nakomelingen werden inteelt en ongezond. De focus werd toen om het ras gezonder te maken en er een te laten lijken op Yodie: een grote, wild ogende tabby met lang haar en een kortgeknipte staart. De gezondere katten hadden een ronde wenkbrauw van het voorhoofd tot de oogkam, waardoor ze de ‘jachtblik’ kregen die hun verwilderde uiterlijk versterkt. De Amerikaanse Bobtail is geaccepteerd door vier Noord-Amerikaanse verenigingen. De nieuwe en verbeterde Amerikaanse Bobtail komt in alle kleuren, categorieën en heeft een zoete afzetting, maar het wilde uiterlijk van de bobcat. Ze hebben zowel lange als korte jassen.

Lichaam

Redelijk lang en stevig met een rechthoekige houding. Hun borst is vol en breed. Ze hebben iets hogere heupen met prominente schouderbladen. Ze zijn vaak gespierd en atletisch van uiterlijk.

Hoofd

Brede gemodificeerde wig, in verhouding tot het lichaam. Hun jukbeenderen zijn duidelijk zichtbaar. In profiel hebben ze een licht concave curve tussen hun neus en hun voorhoofd met een goede lengte tussen hun voorhoofd en oren. Hun voorhoofd onderscheidend, blijkt uit een licht afgerond voorhoofd tot oogrand.

Oren

Medium; breed aan de basis met licht afgeronde punten, wijd aangezet, rechtopstaand met een lichte buitenwaartse kanteling. Lichtere duimafdrukken op de achterkant van de oren kunnen op alle tabby’s voorkomen, inclusief lynxpunten.

Ogen

Groot, bijna amandelvormig; diepe set; buitenhoek lichtjes schuin omhoog naar de oren. Medium wijd uit elkaar. Kenmerkend voorhoofd boven het oog creëert een bovenlijn naar het oog en produceert de natuurlijke jachtstaar. Hun oogkleur kan koper, goud, geel of groen zijn; blauw bij tweekleurige / bestelwagen, colorpoint, lynxpoint of oddeyed witte katten.

Poten

In verhouding tot het lichaam en van goede lengte. Hun poten groot en rond. Teenpluimen zijn te zien bij langharige katten. Ze hebben vaak vijf tenen vooraan en vier achteraan.

Staart

Staart kort, flexibel en expressief; kan recht, licht gebogen of geknikt zijn, of stoten over de lengte hebben. Hun staart is meestal breed aan de basis, sterk en substantieel. Rechtere staarten vertonen een vetkussentje aan het einde van de staart.

Kleur

Deze katten zijn er in alle kleuren en kleurencombinaties. Hun vachtpatroon versterkt soms de natuurlijke wilde uitstraling van dit ras.

Vacht: lang haar

Lengte halflang haar, licht ruig; taps toelopend naar iets langer haar op hun benen, buik en staart; lichte kemphaan, soms worden schapenvleeskoteletten gezien. De textuur van hun vacht is mat, veerkrachtig; dichtheid dubbele vacht. Ondervacht aanwezig, niet extreem dicht; met seizoensgebonden variaties van vacht.

Vacht: kort haar

Lengte gemiddeld, halfdicht; textuur mat, veerkrachtig met lichte loft; dichtheid dubbele vacht, harde toplaag met een zachte, donzige ondervacht. Hun vacht kan zachter van structuur zijn in verdunde kleuren, lynxpunten en zilver.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Amerikaanse Bobtail 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie