Kattenrassen

Bombay kat

3 Minuten

De Bombay kat is een middelgrote kat, evenwichtig, vriendelijk, alert en extravert; gespierd en met een verrassend gewicht voor hun grootte. Hun lichaam en staart zijn meestal van gemiddelde lengte, hun hoofd is rond met middelgrote, wijd uit elkaar staande oren, een matige neus stop, die zichtbaar is, grote ronde wijd uit elkaar staande ogen.

Persoonlijkheid

Als je op zoek bent naar een afstandelijke, onafhankelijke kat, dan is dit ras niets voor jou. De Bombay is een vertederend ras: speels, liefdevol, luchtig en aangenaam voor zowat elke suggestie van hun familie, vooral als dat een verkwikkend ophaalspel of een knuffel op de bank omvat.

Vanwege hun hybride erfgoed vinden Bombay katten een aangename balans tussen de gematigde Amerikaanse korthaar en de dartele, vocale Birmaan. Omdat de Amerikaanse korthaar tegenwoordig minder prominent is, lijken Bombay katten meer op de Birmees dan op de Amerikaanse korthaar.

Ze zijn erg slim en mensgericht (dankzij de Birmese achtergrond), maar zullen je niet elke seconde van de dag de mond snoeren (dankzij de Amerikaanse korthaar). Bombay katten zullen echter hun gedachten overbrengen als ze iets belangrijks te melden hebben, en je kunt erop rekenen dat ze je met die hypnotiserende koperen ogen aanstaren en de boodschap herhalen totdat je ze je volledige aandacht geeft. Ze willen nogal wat aandacht en ze zijn slim in je pogingen om je aandacht te trekken. Als je gaat zitten, wees dan niet verbaasd om je Bombay even later naast je te zien zitten.
Bombay katten zijn erg gehecht aan hun familie en houden eerder van het hele gezin dan van een band met één persoon. Sommigen zeggen dat ze bijzonder goed zijn in goed opgevoede kinderen. Bekend om hun nieuwsgierigheid en hoge intelligentie, houden Bombay katten ervan om hun menselijke metgezellen overal in huis te volgen. Ze houden ervan om elke beweging in de gaten te houden en te helpen bij elk karwei. Hierdoor worden de klusjes niet sneller gedaan, maar het is zeker vermakelijk.

Geschiedenis

De Bombay begon in de jaren vijftig door Nikki Horner. Ze wilde een kat ontwikkelen die het uiterlijk van de Birmees bezat, maar met een strakke zwarte vacht en koperen ogen in plaats van bruine vacht en gele ogen – een soort panter ter grootte van een pint. Ze noemde het ras naar Bombay, India, het land van de zwarte luipaard.

Ze vond een zwarte Amerikaanse korthaar met de rijke oogkleur die ze wilde en kruiste hem met een van haar beste Birmesen . Na veel vallen en opstaan, leverde Horner eindelijk de resultaten op die ze zocht: een kat met het lichaamstype en een korte gepolijste vacht van de Burmees, en de koperkleurige ogen en zwarte kleur van de Amerikaanse korthaar. Horner ontdekte echter al snel dat het creëren van een ras, zelfs als het zo opvallend is als de Bombay, niet betekent dat het erkend of geaccepteerd moet worden. Pas in 1970 werd het ras geaccepteerd voor registratie door de CFA.

De Bombay wordt beschouwd als een Aziatische, zelfgekleurde korthaar. Hoewel het nog steeds ongebruikelijk is in zowel het Verenigd Koninkrijk als in Noord-Amerika, heeft het ras een toegewijde aanhang.

Lichaam

Middelgroot, gespierd in ontwikkeling, niet compact en ook niet rank.

Hoofd

Aangenaam afgerond zonder scherpe hoeken. Gezicht vol met aanzienlijke breedte tussen de ogen, zachtjes overgaand in een brede, goed ontwikkelde, matig afgeronde snuit die de ronde contouren van het hoofd behoudt. In profiel is er een matige zichtbare stop. Een matige stop wordt niet als een breuk beschouwd, maar als een lichte inkeping in de neusbrug tussen de ogen, waardoor de richting verandert van ronde kop naar middelgrote, ronde snuit. Het uiteinde van de neus is licht naar beneden afgerond, waardoor de ronding van het hoofd wordt afgerond.

Oren

Middelgroot en goed uit elkaar geplaatst op een ronde schedel, alert, licht naar voren kantelend, breed aan de basis en met licht afgeronde punten.

Ogen

Ver uit elkaar geplaatst met afgerond diafragma. Kleur variërend van goud tot koper, hoe groter de diepte en glans hoe beter.

Poten

Benen in verhouding tot lichaam en staart. Poten rond, tenen vijf vooraan, vier achteraan.

Staart

Recht, halflang; noch kort, noch zweverig.

Vacht

Fijne, korte, satijnachtige textuur; dichtbij liggend met een glanzende lakleer glans.

Kleur

Zwart tot aan de wortels bij volwassen katten. Kittenjassen moeten donkerder worden en met de jaren gladder worden.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Bombay kat 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie