Kattenrassen

Exotische korthaar

4 Minuten

De ideale Exotische korthaar moet een indruk geven van een kat met een stevige botten, een goed gebalanceerde kat met een zoete uitdrukking en zachte, ronde lijnen. De grote, ronde ogen wijd uit elkaar geplaatst in een grote ronde kop dragen bij aan de algehele look en expressie. De dikke, zachte vacht verzacht de lijnen van de kat en accentueert het ronde uiterlijk.

Persoonlijkheid

Terwijl Perzen en hun familieleden een relaxte, zachte persoonlijkheid hebben, zijn Exotische kortharen ook speels en genieten ze van een goed spel van het vangen van de kattenkruid tussen aanvallen van het vangen van een paar ZZZ’s. Vanwege de Amerikaanse Shorthair-invloed zijn Exotische korthaar katten iets levendiger dan Perzen. Ongetwijfeld lijkt de exotische persoonlijkheid, zo niet identiek, sterk op die van de Perziër: ontspannen, loyaal, lief en aanhankelijk. Ze willen betrokken zijn bij het leven van hun favoriete mensen en zullen hen stilletjes van kamer naar kamer volgen om te zien wat ze doen. Ze houden ook van knuffels en knuffels, en weelderig hun mensen met spinnen en likken van genegenheid totdat de dikke vacht hen wegjaagt om te loungen op koel keukenlinoleum of koude bakstenen met open haard. Vanwege de korte vacht kunnen hun voogden meer tijd besteden aan het spelen met hun exoten dan ze verzorgen.
Geschiedenis

Eind jaren vijftig begonnen Amerikaanse korthaarliefhebbers, gemotiveerd door de populariteit van de Perzen, in het geheim Perzen te mengen in hun Amerikaanse kortharige bloedlijnen om het lichaamstype te verbeteren en de mooie en favoriete zilveren Perzische kleur in de Amerikaan te introduceren. (In die tijd en tot 1965 stonden American Shorthairs bekend als Domestic Shorthairs.) Door deze hybridisatie werd het uitbenen van de Amerikaan zwaarder, de hoofdronder en de neus korter en de vacht dichter en langer. Andere Amerikaanse korthaarfokkers, geschokt door de veranderingen die zich in het ras voordeden, waren vastbesloten Amerikanen die tekenen van hybridisatie vertoonden, niet toe te staan. Exotische kortharen zijn misschien weggevaagd in de geschiedenis van kattenfantasie, ware het niet voor de inspanningen van CFA-rechter Jane Martinke, en de Exotische korthaar werd voor het eerst door de CFA in 1967 geaccepteerd als kampioensstatus.

CFA-fokkers mochten vervolgens hun Amerikaanse korthaar / Perzische hybriden verplaatsen naar de nieuw gevormde Exotische korthaar classificatie. In het begin gebruikten exotische fokkers naast Amerikaanse kortharen ook Birmese en Russische blues om het korthaar-gen te introduceren. Naarmate het ras aan populariteit begon te winnen en naarmate de genenpool groter werd, begon de CFA de uitkruisen te beperken. In 1987 sloot de CFA de Exotische korthaar voor kortharige outcrosses helemaal, waardoor de Perzisch de enige toegestane outcross van de CFA bleef. In 1971 behaalde de eerste Exotische korthaar de status van grootkampioen en vandaag is de Exotische korthaar een van de meest populaire raszuivere kortharen. CFA-fokkers mochten vervolgens hun Amerikaanse kortharige / Perzische hybriden verplaatsen naar de nieuw gevormde Exotische korthaar classificatie. In het begin gebruikten exotische fokkers naast Amerikaanse kortharen ook Birmese en Russische blues om het korthaar-gen te introduceren. Naarmate het ras aan populariteit begon te winnen en naarmate de genenpool groter werd, begon de CFA de uitkruisen te beperken. In 1987 sloot de CFA de Exotische korthaar voor kortharige outcrosses helemaal, waardoor de Perzisch de enige toegestane outcross van de CFA bleef. In 1971 behaalde de eerste Exotische korthaar de status van grootkampioen en vandaag is de Exotische korthaar een van de meest populaire raszuivere kortharen.

Fokkers mochten vervolgens hun Amerikaanse kortharige / Perzische hybriden verplaatsen naar de nieuw gevormde Exotische korthaar classificatie. In het begin gebruikten exotische fokkers naast Amerikaanse kortharen ook Birmese en Russische blues om het korthaar-gen te introduceren. Naarmate het ras aan populariteit begon te winnen en naarmate de genenpool groter werd, begon de CFA de uitkruisen te beperken. In 1987 sloot de CFA de Exotische korthaar voor kortharige outcrosses helemaal, waardoor de Perzisch de enige toegestane outcross van de CFA bleef. In 1971 behaalde de eerste Exotische korthaar de status van grootkampioen en vandaag is de Exotische korthaar een van de meest populaire raszuivere kortharen. de CFA begon de uitkruisen te beperken. In 1987 sloot de CFA de Exotische korthaar voor kortharige outcrosses helemaal, waardoor de Perzisch de enige toegestane outcross van de CFA bleef. In 1971 behaalde de eerste Exotische korthaar de status van grootkampioen en vandaag is de Exotische korthaar een van de meest populaire raszuivere kortharen. de CFA begon de uitkruisen te beperken. In 1987 sloot de CFA de Exotische korthaar voor kortharige outcrosses helemaal, waardoor de Perzisch de enige toegestane outcross van de CFA bleef. In 1971 behaalde de eerste Exotische korthaar de status van grootkampioen en vandaag is de Exotische korthaar een van de meest populaire raszuivere kortharen.

Lichaam

Cobby-type, laag op de benen, breed en diep door de borst, even massief over de schouders en de romp, met een goed afgeronde buik en een vlakke rug. Goede spierspanning, zonder aanwijzingen voor obesitas. Groot of middelgroot. Kwaliteit is meer bepalend dan maat.

Hoofd

Rond en massief, met een grote schedelbreedte. Rond gezicht met ronde onderliggende botstructuur. Goed geplaatst op een korte, dikke nek. De schedelstructuur moet glad en rond aanvoelen en niet overdreven overdreven van waar het voorhoofd begint aan de bovenkant van de pauze tot aan de achterkant van het hoofd, evenals over de breedte tussen de oren. In profiel bekeken is de prominentie van de ogen duidelijk en lijken het voorhoofd, de neus en de kin in verticale lijn te staan. De neus is kort, stom en breed, met een ‘breuk’ tussen de ogen. Wangen vol. De snuit is niet overdreven uitgesproken en loopt mooi glad over de wangen. Kin vol, goed ontwikkeld en stevig afgerond, wat een goede beet weerspiegelt.

Oren

Klein, rond getipt, naar voren gekanteld en niet overdreven open aan de basis. Ver uit elkaar geplaatst en laag op het hoofd, passend in (zonder te vervormen) de ronde contour van het hoofd.

Ogen

Groot, rond en vol. Stel niveau en ver uit elkaar, geef een zoete uitdrukking aan het gezicht. Briljant van kleur; oogkleur hangt af van de vachtkleur.

Poten

Benen kort, dik en sterk. Voorbenen recht. Achterbenen zijn recht van achteren gezien. Poten groot, rond en stevig. Tenen droegen dichtbij, vijf voor en vier achter.

Staart

Kort, maar in verhouding tot lichaamslengte. Zonder ronding gedragen en onder een hoek lager dan de rug.

Kleur

Alle patronen en kleuren, inclusief het puntige patroon.

Vacht: lang haar

Lang en dik, rechtopstaand van het lichaam. Met een fijne textuur, glanzend en vol leven. Lang over het hele lichaam, inclusief de schouders. De kemphaan is immens en loopt door in een diepe kraag tussen de voorpoten. Oor- en teenpluimen lang. Borstel erg vol.

Vacht: kort haar

Dicht, pluche, zacht en vol leven. Opvallen van het lichaam door een rijke, dikke ondervacht. Middelmatig lang. De aanvaardbare lengte hangt af van de juiste ondervacht.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Exotische korthaar 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie