Kattenrassen

Egyptische Mau

6 Minuten

De Egyptische Mau kat is het enige natuurlijke gedomesticeerde ras van gevlekte katten. De indruk van de Egyptenaar moet er een zijn van een actieve, kleurrijke kat van gemiddelde grootte met goed ontwikkelde spieren.

Persoonlijkheid

Hoewel sommige mensen zich in eerste instantie aangetrokken voelen tot de prachtige gevlekte vacht van de Egyptische Mau, worden de meesten fans vanwege het temperament en de persoonlijkheid van het ras. Egyptische Mau katten haalt, net als hun voorouders die waren uitgenodigd op de eendenjachten van hun Egyptische metgezellen, graag. Ze houden zelfs van elke speelactiviteit die jachtgedrag nabootst. Alleen binnenshuis Maus, het enige soort dat door de meeste enthousiastelingen wordt aanbevolen, laat soms geschenken van goed gedode kattenkruid muizen achter op de kussens van hun favoriete mensen. Zorg ervoor dat je je Mau veel lof en complimenten geeft, en misschien een traktatie of twee, voor deze cadeaus; De Egyptische Mau zal van streek zijn en behoorlijk in de war als hun genereuze gaven koel worden afgewezen.

Hoewel niet overdreven spraakzaam, zal Maus hun mensen laten weten of er iets niet klopt, vooral als dat iets betreft voedselgerechten. Hun stemmen zijn meestal melodieus en stil. Wanneer ze in gesprek zijn met hun menselijke metgezellen, kwispelen Maus met hun staarten, betreden ze met hun voeten en maken ze een verscheidenheid aan geluiden die liefhebbers ‘gegrinnik’ noemen. Maus is toegewijd aan de mensen die hen de juiste hulde brengen. Als je je Mau laat zien dat je te vertrouwen bent, zal je Mau je overladen met liefde en loyaliteit. Het zijn fel loyale katten die over het algemeen niet naar vreemden gaan. Als ze eenmaal een band hebben met hun favoriete personen, willen ze aanbeden worden door hun gekozen familie in plaats van door het hele menselijke ras. je Mau zal je overladen met liefde en loyaliteit. Het zijn fel loyale katten die over het algemeen niet naar vreemden gaan. Als ze eenmaal een band hebben met hun favoriete personen, willen ze aanbeden worden door hun gekozen familie in plaats van door het hele menselijke ras. je Mau zal je overladen met liefde en loyaliteit. Het zijn fel loyale katten die over het algemeen niet naar vreemden gaan. Als ze eenmaal een band hebben met hun favoriete personen, willen ze aanbeden worden door hun gekozen familie in plaats van door het hele menselijke ras.
Geschiedenis

De oude Egyptenaren zijn de eerste mensen die uitgebreid bewijs hebben achtergelaten van hun alliantie met huiskatten – een band die minstens 5000 jaar geleden is ontstaan, volgens Egyptische geschriften, beelden en bas-reliëfs. Vermoedelijk werden katten voor het eerst verwelkomd vanwege hun vermogen om knaagdieren weg te houden van graanvoorraden en zo hongersnood te voorkomen, en vanwege hun vermogen om slangen te doden. Later werden Egyptische huiskatten echter geliefde huisgenoten en vervolgens heilige dieren die met de goden werden geassocieerd. Bewijs in de vorm van afbeeldingen, schilderijen en sculpturen toont aan dat er gespikkelde katten bestonden in de tijd van de Egyptische kattencultus, en sommigen geloven dat de voorganger van de Mau dezelfde kat was die door de oude Egyptenaren werd aanbeden. Een papyrusschilderij dateert van rond 1100 vce toont Ra in de vorm van een gevlekte kat die de boze slang Apep onthoofdt. In 1580 vce citeert een papyrusverslag een gevlekte kat die zegt: ‘Ik ben de kat die vocht bij de Persea-boom in Annu op de nacht dat de vijanden van Neb-er-tcher werden vernietigd!’ Bovendien toont een grafschildering uit 1400 vce in Thebe een gevlekte kat die een eend ophaalt voor een Egyptische jager, waaruit blijkt dat katten niet alleen werden aanbeden, maar ook een belangrijke rol speelden in het dagelijks leven.

Als, zoals sommige liefhebbers geloven, de Egyptische Mau een levend artefact is uit die oude tijd, dan is de Mau een van de oudste rassen van huiskatten. Kenmerken die de moderne Maus gemeen hebben, zijn te zien op papyrusschilderijen, tot op de willekeurige plekken. Dat is echter niets anders dan dat er gevlekte katten in het oude Egypte woonden. De Egyptische Maus sloot zich begin 1900 aan bij de Europese kattenwereld. Liefhebbers in Italië, Zwitserland en Frankrijk hebben gewerkt aan de ontwikkeling van het ras; echter, zoals veel rasrassen deden, decimeerde de Tweede Wereldoorlog de Egyptische Mau-populatie en halverwege de jaren 1940 was de Mau bijna uitgestorven. De inspanningen van de verbannen Russische prinses Nathalie Troubetskoy brachten de Mau weer op de rand van uitsterven. In Italië redde ze enkele van de weinige overgebleven exemplaren. Ze was ook behulpzaam bij het importeren van ten minste één Mau uit Egypte via de Syrische ambassade. In 1956 emigreerde Troubetskoy naar de Verenigde Staten, met drie Maus uit haar oorspronkelijke stam. Bij aankomst richtte Troubetskoy de Fatima Egyptian Mau Cattery op en begon het ras te promoten.

De Mau verzamelden al snel een volgeling die de zeldzame, mooie, historisch belangrijk ras. Vanwege de kleine genenpool en omdat extra Maus bijna onmogelijk te verkrijgen was uit Egypte, was er een zekere mate van inteelt en kruising nodig om het ras in Noord-Amerika voort te zetten. Selectief fokken voor temperament was ook een prioriteit, omdat in sommige bloedlijnen aanlegproblemen werden opgemerkt. In de jaren tachtig en negentig werden extra Maus in de Verenigde Staten gebracht. Deze verbreding van de genenpool was van vitaal belang voor de gezondheid en het welzijn van het ras. In 1968 was CFF de eerste die de Egyptische Mau accepteerde voor de status van kampioen. Al snel volgde CCA en de CFA verleende het kampioenschap in 1977. Tegenwoordig accepteren alle grote verenigingen de Mau. een zekere mate van inteelt en kruising was vereist om het ras in Noord-Amerika voort te zetten. Selectief fokken voor temperament was ook een prioriteit, omdat in sommige bloedlijnen aanlegproblemen werden opgemerkt. In de jaren tachtig en negentig werden extra Maus in de Verenigde Staten gebracht. Deze verbreding van de genenpool was van vitaal belang voor de gezondheid en het welzijn van het ras. In 1968 was CFF de eerste die de Egyptische Mau accepteerde voor de status van kampioen. Al snel volgde CCA en de CFA verleende het kampioenschap in 1977. Tegenwoordig accepteren alle grote verenigingen de Mau. een zekere mate van inteelt en kruising was vereist om het ras in Noord-Amerika voort te zetten. Selectief fokken voor temperament was ook een prioriteit, omdat in sommige bloedlijnen aanlegproblemen werden opgemerkt.

In de jaren tachtig en negentig werden extra Maus in de Verenigde Staten gebracht. Deze verbreding van de genenpool was van vitaal belang voor de gezondheid en het welzijn van het ras. In 1968 was CFF de eerste die de Egyptische Mau accepteerde voor de status van kampioen. Al snel volgde CCA en de CFA verleende het kampioenschap in 1977. Tegenwoordig accepteren alle grote verenigingen de Mau. Deze verbreding van de genenpool was van vitaal belang voor de gezondheid en het welzijn van het ras. In 1968 was CFF de eerste die de Egyptische Mau accepteerde voor de status van kampioen. Al snel volgde CCA en de CFA verleende het kampioenschap in 1977. Tegenwoordig accepteren alle grote verenigingen de Mau. Deze verbreding van de genenpool was van vitaal belang voor de gezondheid en het welzijn van het ras. In 1968 was CFF de eerste die de Egyptische Mau accepteerde voor de status van kampioen. Al snel volgde CCA en de CFA verleende het kampioenschap in 1977. Tegenwoordig accepteren alle grote verenigingen de Mau.

Lichaam

Middellang en sierlijk, met een goed ontwikkelde spierkracht. Losse huidflap die zich uitstrekt van de flank tot de knie van het achterbeen. Het algemene evenwicht is meer te wensen dan alleen de maat. Er moet rekening worden gehouden met gespierde nek en schouders bij volwassen mannen.

HOOFD

Iets afgeronde wig zonder platte vlakken, van gemiddelde lengte. Niet brutaal. Profiel dat een zachte contour vertoont met een lichte stijging van de neusbrug naar het voorhoofd. Gehele lengte neus zelfs in de breedte gezien vanaf de voorkant.

Oren

Middelgroot tot groot, alert en matig puntig, waarbij de hoofdvlakken worden voortgezet. Breed aan de basis. Iets uitlopend met voldoende breedte tussen de oren. Haar op oren kort en dicht liggend. Binnenoor een delicaat, bijna transparant, schelproze. Mag getuft zijn.

Ogen

Groot en alert, amandelvormig, met een lichte inslag naar de oren. Schedelopeningen zijn noch rond, noch oriëntaals. Oogkleur kruisbes groen. Er wordt rekening gehouden met het veranderen van de oogkleur, met wat waarneembaar groen op de leeftijd van acht maanden en een volledig groene oogkleur op een leeftijd van anderhalf jaar. Voorkeur voor alle leeftijden voor groenere ogen.

Poten

Benen en voeten in verhouding tot lichaam. Achterbenen verhoudingsgewijs langer, waardoor het lijkt alsof je op je tenen staat als je rechtop staat. Voeten klein en sierlijk, licht ovaal, bijna rond van vorm. Tenen vijf voor en vier achter.

Staart

Middellang, dik aan de basis, met lichte tapsheid.

Vacht

Middelmatig lang met een glanzende glans. In de rookkleur is het haar zijdezacht en fijn van structuur. In de zilver- en bronskleuren is het haar dicht en veerkrachtig van textuur en herbergt het twee of meer tikkende banden gescheiden door lichtere banden.

Kleur

Zilver, brons, rook.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Egyptische Mau 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie