Kattenrassen

LaPerm

4 Minuten

Het LaPerm kattenras is een natuurlijk voorkomende mutatie die gekrulde vachten produceert bij zowel langharige als kortharige katten. Ze zijn middelgroot en van een matig type. Alle lichaamsdelen zijn in harmonie met de grootte van de kat. Dit ras rijpt in twee tot drie jaar.

Persoonlijkheid

LaPerm katten zijn zachte, mensgerichte katten die aanhankelijk zijn zonder overdreven veeleisend of aanhankelijk te zijn. Ze zijn dol op menselijk gezelschap en passen zich goed aan het leven binnen of in een appartement aan, zolang ze de vereiste hoeveelheid spelen en verwennen krijgen. Zoals de meeste katten, ontwikkelen LaPerm katten de nauwste band met hun menselijke vrienden wanneer ze regelmatig menselijke interactie en genegenheid krijgen. LaPerm katten zijn behendig en actief. Net als hun voorouders van schuurkatten, genieten ze van een goed achtervolgingsspel en houden ze ervan om op de kattenkruid muis te springen. Ze houden vooral van interactief speelgoed waarin je een actieve rol speelt.

Nieuwsgierig van aard, willen ze altijd hun neus steken in alle huishoudelijke activiteiten. In tegenstelling tot veel actieve rassen, is de LaPerm kat best tevreden om op je schoot te zitten voor wat kwaliteit aaien en verwennen nadat ze klaar zijn met racen door het huis. Vocaal stil, LaPerm katten laten zich alleen horen als ze iets heel belangrijks te zeggen hebben, zoals uw aandacht vestigen op hun lege gerechten. Ze houden echter af en toe een rustig praatje met hun favoriete mensen, vooral als hun menselijke metgezellen het grootste deel van het chatten doen.
Geschiedenis

Op het eerste gezicht lijkt de LaPerm op de kat net terug uit een trimsalon. Moeder Natuur is echter de enige styliste van dit ras. Ook wel de Dalles LaPerm genoemd, de LaPerm is een van de nieuw geaccepteerde rassen en bestaat al sinds de jaren tachtig. De reis van de LaPerm begon in een kersenboomgaard in The Dalles, Oregon. Begin maart 1982 beviel een gewone bruine gestreepte kat genaamd Speedy van zes kittens. De eigenaren, Linda en Richard Koehl, zagen dat een van de kittens er heel anders uitzag dan haar nestgenoten. In plaats van het fijne dons dat de lichamen van haar broers en zussen bedekte, was ze helemaal kaal. Bovendien was ze kleiner dan haar nestgenoten en had ze grotere oren en een langer lichaam. Toen het kitten ongeveer acht weken oud was, ontsproot zacht krullend haar uit haar haarloze lichaam. Naarmate ze groeide, ontwikkelde ze een zachte golvende vacht. Op gepaste wijze, Linda Koehl noemde de kat Curly. Toen Curly volwassen werd, ontdekte Linda Koehl dat haar zachte vacht zo uitnodigend aanvoelde dat Koehl merkte dat ze de kat oppakte en knuffelde.

Niet alleen was de vacht van Curly uniek, ze had zo’n lieve, zachte, vertrouwende persoonlijkheid dat Koehl merkte dat ze een bonafide kattenliefhebber werd, een hele sprong voor iemand die voorheen alleen katten bezat vanwege hun efficiënte, volledig natuurlijke ongediertebestrijding. Curly bracht haar eigen nest van vijf mannelijke tabby-kittens, die bij de geboorte allemaal kaal waren. Net als hun moeder ontsproten al gauw krullen. Linda Koehl deed de volgende tien jaar geen poging om de fokkerij te controleren of de gekrulde nesten bij te houden. De gekrulde vacht wordt bestuurd door een dominant gen, wat betekent dat slechts één ouder het gen nodig heeft om gekrulde nakomelingen te produceren. Vanwege dit, en omdat de genenpool relatief klein was, groeide het aantal katten met een krulhaar snel. In 1992, tien jaar na Curly’s geboorte, nam Koehl vier van haar gekrulde katten deel aan een CFA-show in Portland, Oregon, om te zien wat professionele exposanten en juryleden te zeggen hadden.

Een rasnaam was vereist om te registreren voor de show, dus noemde Koehl de nieuwe creatie van Moeder Natuur de LaPerm, omdat de vacht eruitziet alsof hij een permanente golf heeft. Koehl was verbaasd over de enthousiaste ontvangst die haar katten ontvingen, en ze was volkomen onvoorbereid toen de juryleden haar vertelden dat het ras onbekend was bij de kattenliefhebber en dat het bewaard moest blijven. Met hulp van anderen ontwikkelde Koehl een fokprogramma en startte het lange en betrokken proces om erkenning te krijgen voor de LaPerm. Op dit moment zijn de drie grootste Noord-Amerikaanse verenigingen, ACFA, CFA en TICA.

Lichaam

Matig groot met medium fijn tot medium uitbening. Heupen zijn iets hoger dan schouders. Er wordt rekening gehouden met grotere maten bij mannen, zolang ze in evenwicht en in verhouding blijven.

Hoofd

Gemodificeerde wig, licht afgerond met zachte contouren. Whisker-pads zien er vol en afgerond uit, met lange, flexibele snorharen. Snuit breed met afgeronde contouren en matige tot sterke snorhaar. Kin sterk en stevig. Lichte duik naar de neus net onder de onderkant van het oog, rechtdoor naar de punt van de neus.

Oren

Ga door met gewijzigde wig van hoofd; licht uitlopend en komvormig; middelgroot tot groot. Volledige inrichting en oorkappen met lynx-fooien bij voorkeur op langhaar; niet vereist bij korthaar.

Ogen

Middelgroot en expressief; amandelvorm in rust, ronder bij alert; matig ver uit elkaar staan; licht schuin naar oorbasis. Kleur kan koper, goud, geel, groen, blauw, aqua (voor katten met nertskleur) of vreemde ogen zijn; geen correlatie tussen vachtkleur en oogkleur.

Poten

Middellang, passend bij lichaamslengte; voorpoten kunnen iets korter zijn dan achterpoten. Net als bij body, medium fijn uitbenen; ronde voeten.

Staart

In verhouding tot lichaam; taps toelopend van basis tot punt.

Kleur

Allemaal genetisch mogelijke kleuren en patronen. Katten met niet meer dan een medaillon en / of knoop worden beoordeeld in de kleurklasse van hun basiskleur, zonder straf voor een dergelijk medaillon of een knoop.

Vacht: lang haar

Halflanghaar; vacht los, veerkrachtig, veerkrachtig; licht en luchtig genoeg om uit te ademen. Staat weg van het lichaam; krullen hebben de voorkeur boven golven; onverzorgd uiterlijk (“Gypsy Shag” -look); halskraag op de vervaldag. Langste krullen aan de basis van oren en staart, en in kemphaan; strakste krullen in kraag en aan de basis van oren; staart gepluimd met wat krullen.

Vacht: kort haar

Kort tot ongeveer middellang; vacht veerkrachtig, gekruld of golvend; staat weg van het lichaam met golven over de meeste katten. Staart als flessenborstel, niet gepluimd; kan golvend zijn. Geen kemphaan, ringetjes of oor beschermers. Textuur is misschien moeilijker dan langhaar.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

LaPerm 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie