Kattenrassen

Maine Coon

4 Minuten

De Maine Coon kat is stevig, robuust en kan een ruw klimaat verdragen. Een onderscheidend kenmerk van deze kat is de gladde, ruige vacht. Dit ras is goed geproportioneerd, heeft een uitgebalanceerd uiterlijk en is aangepast aan verschillende omgevingen. Geen enkel ras heeft een monopolie op liefde en genegenheid, maar er moet een goede reden zijn dat Maine Coon katten zich van bijna uitsterven hebben gekrabd tot de gewaardeerde plaats van Amerika’s op één na populairste ras.

Persoonlijkheid

Maine Coon-fans zeggen dat de populariteit te danken is aan de grote omvang, intelligentie, weelderige vacht, sterke instelling en toewijding van het ras aan hun menselijke familie. Maine Coons zijn kittens in grote kattenkostuums, zachtaardige reuzen die tot op hoge leeftijd speels zijn, en jumbo-pakketten van liefdevolle toewijding. Maine Coons kunnen ook worden gereserveerd voor mensen met wie ze niet bekend zijn, waarschijnlijk vanwege hun grote hersenen. Na verloop van tijd passen zelfs de meest voorzichtige zich aan. Deze initiële aanpassingsperiode is eigenlijk een besluitvormingsproces; Maine Coons beslissen of deze nieuwe mensen hun vertrouwen hebben bewezen. Zodra ze echter een besluit hebben genomen, vormen ze een hechte band met het hele huishouden en worden ze liefdevol en toegewijd.
De meesten willen dichtbij je zijn, maar niet op schoot. Ze zijn echte familieleden en nemen deel aan alle gezinsroutines, of je nu vanuit je luie stoel naar je kanaal surft of je van kamer naar kamer volgt. Zoals het een voormalige zeevarende betaamt, zijn Maine Coons gefascineerd door water, misschien omdat hun dikke jassen waterafstotend zijn en niet zo irritant doordrenkt worden als een dunnere vacht. Sommigen gaan kort met hun mensen onder de douche staan, of lopen op zijn minst rond op de natte vloer nadat je uitstapt. Ze staan ​​echter liever op de rand van het bad en raken het water aan met een nieuwsgierige poot.

Geschiedenis

Maine Coons worden, net als Amerikaanse kortharen, als inheems in Amerika beschouwd omdat ze sinds de koloniale tijd op dit continent zijn geweest, en misschien langer. Hoe ze hier in de eerste plaats zijn gekomen en waar hun voorouders vandaan kwamen, is echter een gok, aangezien geen van de lokale kolonisten langs kwam met hun cameratelefoons om de gebeurtenis op te nemen.

Er bestaan ​​veel fantasierijke verhalen over de oorsprong van het ras (sommige geloofwaardiger dan andere), maar hard bewijs is net zo ongrijpbaar als een kat tijdens het baden. Eén verhaal beweert dat het ras een hybride wasbeer / huiskat is, vandaar de naam Maine Coon. Hoewel zowel wasberen als Maine Coons weelderige, lange staarten hebben en de neiging hebben om hun voedsel in hun drinkwater te dopen, is zo’n vereniging biologisch onmogelijk. Een andere anekdote, onwaarschijnlijk maar op zijn minst mogelijk, is dat de Maine Coon werd geproduceerd door bobcat / huiskatten, wat de oor- en teenbosjes en de indrukwekkende grootte van het ras zou verklaren. Een meer fantasierijk verhaal beweert dat Maine Coons afstammelingen zijn van langharige katten van Marie Antoinette. De katten en andere bezittingen van de koningin werden door een kapitein genaamd Clough naar Amerika gesmokkeld, die zich opmaakte om de koningin te redden van haar ontmoeting met de guillotine. Helaas verloor de koningin haar hoofd en de katten bleven uiteindelijk bij Clough in Maine. Last but not least is het verhaal van een zeekapitein genaamd Coon die in de 18e eeuw langharige katten meenam tijdens zijn excursies naar de noordoostelijke kust van Amerika. Naar verluidt vermengden deze langharige zeerovers zich met de lokale bevolking terwijl ze aan wal gingen.

Maine Coon kattenras

Dit laatste verhaal heeft op zijn minst een kern van waarheid. Zeevarenden die katten gebruikten om de populatie van knaagdieren op hun zeilschepen te beheersen, brachten waarschijnlijk een aantal langharige katten mee naar de Nieuwe Wereld. Sommige katten gingen aan wal toen ze de noordoostelijke kust bereikten en vestigden zich op de boerderijen en in de schuren van de vroege kolonisten. Gezien het strenge klimaat van Maine, moeten die eerste jaren zowel kat als mens zwaar zijn geweest. Alleen de sterkste en meest aanpasbare van het ras overleefden. Door natuurlijke selectie ontwikkelde de Maine Coon zich tot een grote, ruige kat met een dichte, waterbestendige vacht en een winterharde gestalte.

Ongeacht waar het ras vandaan kwam, de Maine Coon was een van de eerste rassen die werd herkend door de late negentiende-eeuwse kattenliefhebber en werd een vroege favoriet. Maar in het begin van de twintigste eeuw, toen nieuwe en meer exotische rassen het land binnenkwamen, werden Maine Coons verlaten voor Perzen, Angora’s en anderen. In 1950 was het ras bijna verdwenen en in feite werd het in de jaren vijftig uitgestorven verklaard. Gelukkig was de aankondiging van de ondergang van de Maine Coon sterk overdreven, en vandaag hebben deze katten hun oude glorie herwonnen, de tweede alleen voor de Perzen in populariteit.

Lichaam

Gespierd, met brede borst. Maat medium tot groot. Het lichaam is lang met alle delen in verhouding om een ​​evenwichtig rechthoekig uiterlijk te creëren zonder dat een deel van de anatomie zo overdreven is dat het zwakte bevordert. Er moet rekening worden gehouden met langzame rijping.

Hoofd

Medium in de breedte en iets langer in de lengte dan de breedte met een haaksheid op de snuit. Hoge jukbeenderen. Snuit zichtbaar vierkant, van gemiddelde lengte en stompe uiteinden wanneer bekeken in profiel. Het kan lijken alsof het een rechthoek is, maar lijkt niet taps of puntig te zijn. Lengte en breedte van de snuit evenredig met de rest van het hoofd en geven een aangenaam, gebalanceerd uiterlijk. De kin moet sterk, stevig en in lijn zijn met de bovenlip en neus. Het hoofd moet een lichte concaafheid vertonen wanneer het in profiel wordt bekeken.

Oren

Groot, goed getuft, breed aan de basis, taps toelopend om puntig over te komen. Plaats ongeveer één oorbreedte uit elkaar aan de basis; niet uitlopend.

Ogen

Grote, expressieve, brede set met een geopende ovale vorm. Iets schuin aflopende stand met de richting van de buitenste oorbasis. Oogkleur kan tinten groen, goud, groen-goud of koper zijn. Blauwe ogen of vreemde ogen zijn ook toegestaan ​​voor katten met witte of tweekleurige (inclusief bestelwagens) patronen.

Poten

Benen aanzienlijk, breed opgezet, van gemiddelde lengte en in verhouding tot het lichaam. De voorbenen zijn recht. Achterbenen zijn recht van achteren gezien. Poten groot, rond, goed getuft. Vijf tenen vooraan; vier achteraan.

Staart

Lang, breed aan de basis en taps toelopend. Bont lang en vloeiend.

Vacht

Zwaar en ruig; korter op de schouders; langer op de buik en broekjes. Frontale kemphaan. Textuur zijdeachtig met vacht soepel vallen.

Kleur

Elke kleur of patroon met uitzondering van die welke hybridisatie vertonen, resulterend in de kleuren chocolade, lavendel, het Himalaya-patroon; de patroonloze agouti op het lichaam (Abyssinian-type ticked tabby) of deze combinaties met wit.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Maine Coon 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie