Kattenrassen

Oosters korthaar

5 Minuten

De Oosters korthaar kat is een slanke kat met lange, taps toelopende lijnen, erg lenig maar gespierd. Uitstekende fysieke conditie. Ogen vrij. Sterk en lenig, noch benig noch slap. Door de langere vacht lijkt de Oosters korthaar zachtere lijnen en minder extreme types te hebben dan de Oosters korthaar.

Persoonlijkheid

De persoonlijkheid van de Oosters korthaar kattenras is net zo onderscheidend als de veelkleurige buitenkant. Het zijn natuurlijke entertainers, vol enthousiasme, energie en de overtuiging dat de wereld om hen heen moet draaien. Hooghartig en koninklijk het ene moment, geanimeerd en nieuwsgierig het volgende. Ze zijn zeer nieuwsgierig en doen er alles aan om betrokken te zijn bij uw activiteiten. Dit is niet het ras voor jou als je de hele dag werkt en een actief nachtleven hebt. De oosterling mag niet lang alleen gelaten worden en heeft andere katten nodig als speelkameraadjes en gezelschap voor die keren dat je niet bij hen kunt zijn. De Oriënt verlangt naar aandacht; dit ras heeft quality time nodig met hun favoriete personen. Ze hebben echt behoefte aan spelen, en behouden die behoefte tot ver in de volwassenheid. Het is verstandig om veel speelgoed voor je Oriëntaals te hebben, anders zullen ze er zelf een maken,

Oosters kortharen zijn extreem sociaal, liefdevol en loyaal, en hun gevoelens kunnen gemakkelijk gekwetst worden als je ze negeert of berispt. Oosters korthaar willen niet alleen aandacht – ze hebben het hard nodig als ze een gelukkig, gezond leven willen leiden. Als u de liefdevolle zorg geeft die ze nodig hebben, zullen ze er alles aan doen om u te behagen. Negeer ze en ze worden ongelukkig en depressief. Echter, wanneer ze hun volledige deel van genegenheid krijgen, zullen Oosters kortharen je terugbetalen met een leven vol liefde, genegenheid en intelligent gesprek.
Ze hebben meestal een band met één persoon en worden extreem toegewijd aan en afhankelijk van hun gekozen mens. Verwacht dat ze naast je staan, op je schouder en aan de deur om je te ondervragen over waar je bent geweest, waarom je daarheen bent gegaan en wat je hebt meegebracht voor ‘mij-orrr’. Het ras is net zo vocaal als de Siamees, maar bereik, frequentie en buiging kunnen variëren van kat tot kat en van bloedlijn tot bloedlijn. Maar net als hun Siamese familieleden hebben ze nooit een gebrek aan woorden over welk onderwerp dan ook.

Geschiedenis

In het verleden, zo gaat het verhaal, waren katten met blauwe ogen en puntige patronen eigendom van royalty’s en werden ze bewaard in het Koninklijk Paleis van Siam. Het Siamese ras is echter slechts een van de verschillende soorten die in het gebied voorkomen. The Cat-Book Poems, een manuscript van verzen en schilderijen geschreven in de stad Ayutthaya, Siam, ergens tussen 1350 CE toen het koninkrijk werd gesticht en 1767 CE toen de stad werd vernietigd door indringers, beschrijft en toont een verscheidenheid aan inheemse katten naar het gebied. Deze omvatten effen zwarte katten, zwart-witte bicolor, effen bruin en effen blauw, evenals katten met het punt beperkte kleurpatroon. De punt beperkte katten in het boek hadden slanke lichamen en benen, grote oren en taps toelopende snuiten, vergelijkbaar met de huidige Siamees en aanverwante rassen.

De eerste katten die vanuit Thailand naar Engeland werden gebracht, waren vaak effen bruin of effen blauw, of zwart-wit tweekleurig, en ook gekleurd. Deze blauwe, bruine en tweekleurige katten werden in de jaren 1890 erg populair in Europa. In de jaren twintig werd de kat met blauwe ogen en een puntpatroon echter de Siamese norm in Groot-Brittannië en nam de belangstelling voor de andere variëteiten af.

De Oosters korthaar van vandaag komt niet rechtstreeks uit Thailand, maar eerder een Siamees hybride gemengd in de jaren 50 en 60. De creatie van het ras was opzettelijk – fokkers met een flair voor buitendecoratie gingen op zoek naar een kattenras dat eruitzag en handelde als de Siamees, maar rijkelijk versierd was in een breed scala aan kleuren en patronen. In de jaren vijftig kruisten Britse fokkers Siamezen met binnenlandse kortharen en Russische blues. Eind jaren zestig namen Amerikaanse fokkers, gefascineerd door de Britse Oriëntals, de fakkel over en kruisten Siamezen, binnenlandse kortharen en Abessijnen om een ​​nieuwe look te creëren. De carrosserievorm werd niet opgeofferd voor kleur en patroon, en kruiste met de Siamees behouden type en persoonlijkheidskenmerken.

Oosters kortharen werden erg snel populair en de vraag naar de kortharen steeg (in eerste instantie). In 1972 accepteerde CFA de oosterse korthaar voor registratie en kreeg in 1977 de volledige kampioenschap status. Sindsdien is de oosterse korthaar snel in populariteit toegenomen en is het snel een van de meest populaire kortharige rassen geworden.

De oosterse langhaar kwam van oosterse kortharen; wat resulteerde in een kat met hetzelfde brede scala aan kleuren en patronen als de Korthaar, maar met een halflange vacht zoals de Balinezen. Aangezien de Siamees en de Colorpoint de langharige Balinezen hadden, leek het niet meer dan eerlijk dat de oosterse korthaar zijn eigen langharige variant zou hebben – een ras met een lang, slank, stijlvol chassis, zijdezachte vacht en een volledig palet van kleuren en patronen waaruit kiezen. De Oosterse Langhaar is eind jaren zeventig ontwikkeld door de Oosterse Korthaar te mengen met de Balinezen. Het ras kreeg officiële erkenning in 1985 toen TICA ze accepteerde voor de status van kampioen en ze werden in februari 1988 geaccepteerd voor registratie door de CFA. Het ras groeide in populariteit, aantrekkelijk voor kattenliefhebbers die het elegante lichaamstype en de persoonlijkheid van de Siamees wilden, In 1995 werden de Oosterse Korthaar en de Oosterse Langhaar een enkel ras genaamd de Oosterse. Een nieuwe kleurklasse voor de Oriëntaals – tweekleurig – werd ook algemeen aanvaard.

Lichaam

Lang en slank. Een onderscheidende combinatie van fijne botten en stevige spieren. Schouders en heupen gaan door met dezelfde strakke lijnen van het buisvormige lichaam. Heupen zijn doorgaans niet breder dan schouders. Buik strak. Hals lang en slank.

Hoofd

Lange taps toelopende wig, in goede verhouding tot het lichaam. De totale wig begint bij de neus en loopt in rechte lijnen uit naar de uiteinden van de oren en vormt een driehoek, zonder onderbreking bij de snorharen. Niet minder dan de breedte van een oog tussen de ogen. Wanneer de snorharen (en gezichtshaar voor de Longhair Division) worden gladgestreken, is de onderliggende botstructuur zichtbaar. Schedel plat. Neus lang en recht. Een voortzetting van het voorhoofd zonder pauze. Snuit fijn, wigvormig. Kin middelgroot. De punt van de kin komt overeen met de punt van de neus in hetzelfde verticale vlak.

Oren

Opvallend groot, puntig, breed aan de basis, doorlopend de lijnen van de wig.

Ogen

Amandelvormig, middelgroot. Niet uitpuilend of verzonken. Schuin naar de neus toe in harmonie met lijnen van wig en oren. Ongekruist. Oogkleur groen; puntig en wit blauw; wit en tweekleurig blauw, groen of met vreemde ogen.

Poten

Benen en slank. Achterbenen hoger dan voorkant. In goede verhouding tot lichaam. Poten sierlijk, klein en ovaal. Tenen vijf voor en vier achter.

Staart

Lang dun aan de basis en taps toelopend tot een fijne punt. Longhair Division: staarthaar spreidt zich uit als een pluim.

Kleur

Oriëntals komen in vaste, rook-, schaduw-, bicolor-, particolor-, tabby-kleurklassen en puntig met wit, waardoor meer dan 300 kleur- en patrooncombinaties ontstaan. De reden waarom de oosterling is, is de vachtkleur.

Vacht: lang haar

Halflang, fijn, zijdeachtig, zonder donzige ondervacht, dicht tegen het lichaam liggend, de vacht kan korter lijken dan hij is. Haar is het langst op de staart.

Vacht: kort haar

Kort, fijn gestructureerd, glanzend of satijnachtig, dicht tegen het lichaam liggend.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Oosters korthaar 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie