Kattenrassen

Perzische kat

4 Minuten

De Perzische kat is een  uitgebalanceerde, uitgebalanceerde kat met een zoete uitdrukking en zachte,  ronde lijnen. Deze kat heeft grote ronde ogen die wijd uit elkaar staan ​​in een grote ronde kop. De lange dikke vacht verzacht de lijnen van de kat en accentueert het ronde uiterlijk.

Persoonlijkheid

Als je wilt dat je katten rond stuiteren als hyperactieve popcorn, neem dan geen Pers aan. Perzen zijn perfecte metgezellen, als je van rustige, zachtaardige katten houdt. Reken er echter niet op dat je je Perzische vriend als een harige deur stop gebruikt. Ze spelen graag tussen periodes van koninklijk loungen op je favoriete davenport. Voorstanders zeggen dat Perzen hun reputatie van meubelen met bont niet verdienen; ze zijn intelligent, alleen niet zo nieuwsgierig als sommige rassen, en niet zo actief.

Perzen zijn toegewijd aan hun mensen, maar kunnen selectief zijn in het verlenen van die eer. Je moet hun vertrouwen en liefde verdienen. Ze hunkeren naar genegenheid en vinden het heerlijk om geaaid en gepraat te worden, maar zullen je niet lastig vallen om aandacht te krijgen zoals sommige rassen dat zullen doen. Ze zullen echter hun gevoelens kenbaar maken als ze niet de vereiste hoeveelheid aandacht krijgen. Perzen hebben veel tijd nodig. Die mooie vacht heeft dagelijkse verzorging nodig om hem in goede conditie en vrij van matten te houden. Veel Perzen hebben professionele verzorging nodig.
Geschiedenis

Perzen hebben een lange regeerperiode genoten als een favoriet ras en zijn sinds 1871 prominent aanwezig. Perzen bestaan ​​al veel langer dan 125 jaar. Langharige katten, inclusief de voorouders van de moderne Perzische en Angora-rassen, werden voor het eerst in Europa gezien halverwege de late jaren 1500, geïntroduceerd door Romeinse en Fenicische caravans uit Perzië (nu Iran) en Turkije, volgens documenten uit die tijd. Onderzoekers geloven dat het recessieve gen voor lang haar spontaan is ontstaan ​​via mutatie in de kattenpopulatie in de koude bergachtige gebieden van Perzië.

Een Italiaanse reiziger met de naam Pietro della Valle (1586–1652) wordt gecrediteerd om Perzische katten in de jaren 1600 naar de Europese wereld te brengen. Zowel Angora als Perzische katten worden genoemd in het manuscript Voyages de Pietro della Valle. Hij beschreef de Perzen als grijs met een zeer lange, zijdeachtige, glanzende vacht. Hij merkte op dat de katten in de provincie Khorazan in Perzië woonden en dat ze met de Portugezen uit India kwamen.

Andere reizigers brachten Perzische en Angorakatten naar Frankrijk en vervolgens naar Engeland, waardoor ze een aantal jaren “Franse katten” werden genoemd. Deze katten werden al snel populair in Groot-Brittannië. Gedurende deze tijd en eeuwen daarna werden onder andere de Turkse Angora en Perzische variëteiten vaak gemengd. Aanvankelijk hadden Angora’s de voorkeur vanwege hun zijdezachte witte jassen. Uiteindelijk kwamen de Britten echter voor de gedrongen versie. Tegen 1871 waren er duidelijke verschillen tussen de Perzisch en de Angora te zien, de eerste was dikker met kleine, ronde oren en de laatste was slank en lang van oren.

Perzische kat kitten

Tegen het begin van de twintigste eeuw was de Perzisch overweldigend populair geworden. Blauwe Perzen werden bijzonder gewaardeerd, waarschijnlijk omdat koningin Victoria de trotse huisdierouder was van twee. In het begin van de twintigste eeuw werd besloten dat de Perzische, evenals de Angora en de Russische langharen eenvoudigweg bekend zouden staan ​​als Langharen, een beleid dat tot op de dag van vandaag voortduurt. Elke kleur wordt in Groot-Brittannië als een apart ras beschouwd.

Perzen werden eind 1800 naar Amerika gebracht, waar ze enthousiast werden ontvangen. De Perziër schoof snel de concurrentie opzij en nam al snel de plaats in als de topkat. De Amerikaan ontwikkelde een unieke stijl en evolueerde naar het type dat we tegenwoordig zien. Ze zijn verreweg het meest populaire ras in Noord-Amerika. In Noord-Amerika wordt de Perzisch beschouwd als één ras, ongeacht de kleur. Kleuren en patronen zijn divisies binnen het ras.

Lichaam

Aanzienlijk en rangy. Middelgroot tot groot formaat. Prominente schouderbladen. Rug niet vlak, lichte opwaartse helling richting heupen. Heupen van gemiddelde breedte, opvallend, iets hoger dan de schouder die naar beneden afloopt naar de staart. Diepe flank, brede borst. Primordial buikzakje.

Hoofd

Middelgrote tot grote omgekeerde peer. Kin goed ontwikkeld. Volledige brede snuit. Vlezige, zacht afgeronde snorhaar kussentjes. Absoluut een whisker break. Neus breed, licht bol. Lichte neusbult. Iets afgerond voorhoofd; concave curve, oogrand tot neusrug.

Oren

Middelgrote hoogte, brede, diepe basis. Zowel op de zijkant als bovenkant van het hoofd, licht naar buiten gekanteld.

Ogen

Middelgrote, zachte driehoek met zware capuchon. Borstelig voorhoofd. Diepe set, één oog breedte uit elkaar. Oogkleur goud, bruin of kruisbesgroen.

Poten

Benen lang, achterbenen iets langer. Gespierd met zware botten. Voeten grote, lange, brede bijna ronde, grote vlezige tenen. Alle tenen behalve dauwklauwen moeten op de vloer rusten en naar voren wijzen. Maximaal zeven tenen.

Staart

Het staartbeen is meestal minimaal twee centimeter, de maximale lengte om te hakken met het been verlengd. Sommige hebben een gelede staart, knikken en krullen.

Kleur

Alle tinten Brown Spotted Tabby; muis jas; omgekeerd tikken; lichte kleur keel tot buik; voetzolen / hakken donkerbruin / zwart; staartpunt is meestal donkerbruin / zwart; witte of crème band moet het oog omringen; mascara- markering van de buitenste hoek naar beneden door de wang. Patroon kleine tot middelgrote vlekken; gedempt door tikken; willekeurige vlekken.

Vacht: lang haar

Medium, minder dan 5 cm. Buikhaar langer. Zachte textuur, dichter bij het lichaam liggend dan korthaar. Halfdicht. Vacht, kleur en patroon secundair aan type. Het gezichtshaar van beide jassen is vol en bossig, met een neerwaarts groeipatroon. Vacht laat zich gemakkelijk scheiden en is weerbestendig.

Vacht: kort haar

Korte staande jas. Buikhaar langer. Textuur zacht en wollig, met loft. Is veerkrachtig bij aanraking. Vacht, kleur en patroon secundair aan type. Het gezichtshaar van beide jassen is vol en bossig, met een neerwaarts groeipatroon. Vacht laat zich gemakkelijk scheiden en is weerbestendig.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Perzische kat 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie