Kattenrassen

Russisch blauw

3 Minuten

De Russisch blauwe kat is herkenbaar aan zijn prachtige groene ogen en een opvallende blauwe vacht met een glanzende glans. Russisch blauw staan ​​bekend als stille, zachtaardige, vriendelijke katten en zijn meestal gereserveerd of afwezig wanneer vreemden komen bellen. Als ze echter bij hun eigen geliefde en vertrouwde mensen zijn, zijn ze speels en aanhankelijk. Russisch blauw zijn actief, maar niet overdreven.

Persoonlijkheid

Ze vinden niets leuker dan tijd doorbrengen met stuiteren op een favoriet speeltje of zonnestralen achterna zitten. Ze vermaken zich graag, maar geven de voorkeur aan games waarin hun favoriete mensen een actieve rol spelen. Als je thuis bent, volgen ze je rond, onopvallende maar altijd aanwezige metgezellen.

Door de lichte opleving van de mondhoeken lijkt de Russisch blauw voor altijd te glimlachen. Leden van dit ras zijn over het algemeen beleefd, stil en braaf voor katten. Het is vrij eenvoudig om ze te leren om buiten de tellers en buiten de verboden gebieden te blijven; meestal volstaat een eenvoudig ‘nee’. Russisch blauw lijkt echter te denken dat beleefdheid beide kanten op moet gaan en aanstoot moet nemen aan het feit dat ze er dom uitzien. Russisch blauw, een waardige kat, kan worden vertrouwd om te weten wanneer je ze voor de gek houdt – en ze zullen deze overtreding ook niet snel vergeten.
Russisch blauwkatten houden van hun dagelijkse routine om precies zo te zijn, en houden niet meer van huishoudelijke veranderingen dan de gemiddelde kat – en de gemiddelde kat houdt niet van huishoudelijke veranderingen. Ze houden vooral niet van veranderingen in hun dinerschema en zullen je bewust maken van hun ongenoegen. Ze zijn ook kieskeurig over hun kattenbakken en zullen klagen of zelfs ergens anders heen gaan als ze niet op en top zijn.

Geschiedenis

De meest gangbare theorie over de oorsprong van dit ras is dat Russisch blauw in 1860 door Britse zeilers uit de havenstad Archangel (Arkhangelsk) in het noorden van Rusland naar Groot-Brittannië werden gebracht. Of dit verhaal waar is – en zo ja, of de katten echt in dat gebied zijn ontstaan ​​- is een gok. Hun dikke jassen bevestigen de theorie die ze in een koud klimaat hebben ontwikkeld en volgens berichten bestaan ​​er in Rusland nog steeds blauwe kortharen.

Van de Blauwe Rus wordt niet aangenomen dat hij verwant is aan de andere drie kortharige, massieve blauwe rassen: de Korat van Thailand, de Chartreux van Frankrijk en de Britse blauwe kleur van Groot-Brittannië (nu de Britse korthaar genoemd). De vier rassen hebben duidelijke verschillen in vachttype, bouw en persoonlijkheid, hoewel de Korat, Chartreux en Russisch blauw een vergelijkbare zilver blauwe glans delen. Omdat alle vier deze rassen al zo lang bestaan ​​dat hun voorouders zijn gehuld in legenden en vermoedens, is een gemeenschappelijke voorouder mogelijk.

In 1871 werd op de eerste kattenshow in het Crystal Palace in Londen een Blauwe Rus getoond onder de naam Archangel Cat. Op dit moment waren de Russisch blauw kortharige, effen blauwe katten met vreemde lichaamstypes. Van foto’s en gepubliceerde bronnen uit die tijd was de originele vacht dik, dicht, glanzend en lichtzilverblauw gekleurd. Russisch blauw streden in dezelfde klasse met alle andere kortharige blues, ondanks duidelijke verschillen in type. Sinds de ronde kop cobby British Blues de voorkeur had in de showhallen, won de slanke Russisch blauw zelden.

Ten slotte erkende de Raad van Bestuur van de Cat Fancy (GCCF) het ras en in 1912 kreeg de Blauwe Rus een eigen klasse. Het ras boekte vervolgens vooruitgang tot de Tweede Wereldoorlog, toen het bijna uitstierf, net als veel andere rassen.

De Blauwe Rus arriveerde begin 1900 in Amerika, maar pas in 1947 begonnen serieuze pogingen tot fokken en promoten in de Verenigde Staten. Russian Blues worden nu geaccepteerd voor kampioenschappen in alle Noord-Amerikaanse kattenverenigingen.

Lichaam

Fijn zonder been, lang, stevig en gespierd; lenig en sierlijk van vorm en koets zonder buisvormig te zijn.

HOOFD

Gladde, medium wig, niet lang en taps toelopend, niet kort en massief. De snuit is bot en maakt deel uit van de totale wig, zonder overdreven snuifje of snorhaar breuk. De bovenkant van de schedel is lang en plat van profiel, loopt zachtjes af tot iets boven de ogen en gaat in een lichte neerwaartse hoek in een rechte lijn naar het puntje van de neus. Middelmatig lang. De lengte van de kop moet groter zijn dan de lengte van de neus. Het gezicht is breed over de ogen vanwege brede ogen en dikke vacht. Snuit gladde, vloeiende wig zonder prominente snorhaar kussentjes of snorhaar klemmen. Nek lang en slank, maar lijkt kort vanwege dikke vacht en hoge plaatsing van schouderbladen.

Oren

Vrij groot en breed aan de basis. Tips meer puntig dan afgerond. De huid van de oren is dun en doorschijnend, met weinig binnenbekleding. De buitenkant van het oor is schaars bedekt met kort, zeer fijn haar, met doorschijnend leer. Ver uit elkaar geplaatst, zowel aan de zijkant als aan de bovenkant van het hoofd.

Ogen

Ver uit elkaar geplaatst. Diafragma afgerond in vorm. Kleur levendig groen.

Poten

Benen lang en fijn uitgebeend. Poten klein, licht afgerond. Tenen vijf voor en vier achter.

Staart

Lang, maar in verhouding tot het lichaam. Taps toelopend vanaf een matig dikke basis.

Vacht

Kort, dicht, fijn en zacht. Dubbele vacht onderscheidt zich van het lichaam door dichtheid. Het voelt heel zacht en zijdeachtig aan.

Kleur

Zelfs helderblauw overal. Bewaak de haren duidelijk zilverkleurig, wat de kat een zilverachtige glans of een glanzend uiterlijk geeft. Vrij van tabby-markeringen. Neusleer leigrijs. Pootkussen lavendel, roze of mauve. Oogkleur levendig groen.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Russisch blauw 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie