Kattenrassen

Schotse Vouwoorkat

5 Minuten

De Schotse Vouwoorkat trad op als een spontane mutatie bij boerderijkatten in Schotland. Het ras is opgericht door kruisen met Brits korthaar en huiskatten in Schotland en Engeland. In Amerika is de outcross de Amerikaanse en Britse korthaar. Alle bonafide Schotse Vouwoorkatten  traceren hun stamboom naar Susie.

Persoonlijkheid

Schotse Vouwoorkatten zijn typisch intelligent, zachtaardig, zachtaardig en gemakkelijk aan te passen aan nieuwe mensen en situaties. Ze zijn loyaal en hebben de neiging zich te binden aan één persoon in het huishouden. Hoewel ze meestal anderen zullen toestaan ​​om ze te knuffelen en te aaien, wordt hun primaire gehechtheid snel duidelijk wanneer ze hun gekozen mens uitkiezen. Ze gedijen op aandacht, maar het moet op hun eigen voorwaarden zijn. Ondanks hun toewijding zijn ze niet aanhankelijk, veeleisende katten en geven ze er de voorkeur aan dichtbij u te zijn in plaats van op schoot. Ze vinden het ook leuk om af en toe de kattenkruid muis te vangen en hun speelse kant tot ver in de volwassenheid te behouden.

Ondanks dat ze zijn opgevouwen, zijn de oren van de Schotse Vouwoorkat nog steeds expressief en draaien ze om te luisteren, liggen ze boos neer en prikken als een blikje voedsel wordt geopend. De plooi in het oor kan minder uitgesproken worden als de kat van streek of ziek is. Hoewel sommige Schotse Vouwoorkat-familieleden een verhoogde aanmaak van was in de oren van hun katten melden, maken de gevouwen oren de kat doorgaans niet vatbaarder voor mijten of oorontstekingen. De eerder gemelde gevoeligheid voor doofheid kan te maken hebben met het feit dat sommige vroege Schotse plooien wit waren en dat witte katten vatbaar kunnen zijn voor een soort doofheid die geen verband houdt met het Vouw-gen.
Geschiedenis

Alle Schotse Vouwoor katten kunnen hun stambomen herleiden tot een kat genaamd Susie die in 1961 werd gevonden op de McRae-boerderij bij Coupar Angus, een stad in Perth en Kinross, Schotland. Deze witte vrouwelijke boerderij kat had unieke, neer geklapte oren en de Britse korthaar fokkers William en Mary Ross zagen bij het zien van deze ongewone kat haar potentieel als een nieuw ras.

William Ross vroeg de McRaes of hij de kat kon kopen, en hem werd een kitten uit het eerste nest van Susie beloofd. Susie’s moeder was een witte kat met rechte oren en haar vader was onbekend, dus het is onduidelijk of Susie een van de eersten in haar soort was of dat de opgevouwen oren nog nooit eerder waren opgemerkt. In 1963 produceerde Susie twee kittens met gevouwen oren, en zoals beloofd kregen William en Mary Ross er een – een witte schoonheid met gevouwen oren zoals haar moeder die ze Snooks noemden.

Op advies van de Britse geneticus Peter Dyte begonnen de Rosses een fokprogramma met als outcrosses de Britse kortharen die dicht bij de hand waren in hun fokkerij en willekeurig gefokte huisgenoten. Ze namen de naam Denisla als hun Vouw fokkerij, genoemd naar de twee rivieren, de Den en de Isla, die langs hun huisje stroomden.

William en Mary Ross beseften al snel dat het gen dat de gevouwen oren bestuurt, dominant was; slechts één ouder had het gen nodig om de unieke eigenschap door te geven. Elke kat die één exemplaar van het fold-gen bezat, produceerde ongeveer vijftig procent van de Vouw-kittens.

Oorspronkelijk noemden de Rosses hun nieuwe ras Lops naar het hangoor-type konijn. In 1966 veranderden ze de naam echter in Scottish Fold, ter ere van deze meest buitengewone eigenschap en het land waarin het ras werd gevonden. In hetzelfde jaar registreerden de Rosses hun Schotse Vouwoorkat bij de Governing Council of the Cat Fancy (GCCF). Samen met andere enthousiastelingen die ze onderweg verzamelden, begonnen de Rosses aan het proces van acceptatie voor hun gevouwen vrienden.

Aanvankelijk waren een aantal fokkers en liefhebbers enthousiast over dit nieuwe en andere ras, maar al snel werd GCCF bezorgd over mogelijke gezondheidsproblemen. Aanvankelijk maakten ze zich zorgen over oorontstekingen, oormijtplagen en doofheid, maar deze zorgen bleken ongegrond. GCCF raakte echter al snel bezorgd over genetische problemen, die helaas zeer reële problemen waren. In 1971 sloot GCCF de registratie voor Schotse Vouwoorkat en verbood verdere registratie in hun register. Om door te gaan naar de showring, moest de Scottish Fold zijn kilts inpakken en naar Noord-Amerika verhuizen.

Alle echte Schotse Vouwoorkatten zijn terug te voeren op Susie. De Schotse Vouwoorkat werd in 1973 geaccepteerd voor CFA-registratie; in mei 1977 kreeg Scottish Folds de voorlopige status van CFA. In 1978 werd de Fold een CFA-kampioensras. In een verbazingwekkend korte periode verdiende de Fold acceptatie in alle Noord-Amerikaanse kattenverenigingen en een plaats onder de meest populaire rassen van Noord-Amerika. De langharige versie van het ras werd pas halverwege de jaren tachtig officieel erkend, hoewel langharige kittens sinds het ontstaan ​​van het ras in Schotse Fold-nestjes opdoken. Suzie droeg mogelijk het recessieve gen voor lang haar, omdat ze een kat van onzekere oorsprong was.

Het gebruik van een aantal Perzen bij vroege outcrosses hielp ook bij het vestigen van het langharige gen. Tegenwoordig hebben alle verenigingen de Scottish Fold Longhair voor kampioenschap geaccepteerd, hoewel veel verenigingen een aparte standaard hebben voor het langhaar en deze de Highland Fold of de Longhair Fold noemen. De Scottish Fold Longhair is bekend bij drie verschillende monikers, afhankelijk van de vereniging. AACE, ACFA en UFO noemen het ras de Highland Fold; CFF verwijst naar het ras als de langharige vouw. In CFA en TICA is de langharige Scottish Fold een divisie van het Scottish Fold-ras en deelt één standaard in elke vereniging. In CCA wordt het ras Schots genoemd en beide haarlengtes delen één standaard, hoewel de twee haarlengtes als afzonderlijke rassen worden beoordeeld. Daarnaast, CCA accepteert de Scottish Straight Shorthair en de Scottish Straight Longhair onder de naam Scottish; dit zijn Scottish Folds die geen gevouwen oren hebben. De Scottish Shorthair, ook wel het pert-ear genoemd, heeft dezelfde persoonlijkheid en lichaamstype als de Scottish Fold; ze hebben gewoon geen opgevouwen oren. Omdat de Fold niet waar is, kan het pert-oor van huisdierkwaliteit relatief goedkoop worden gekocht. In de Australian Cat Federation (ACF) wordt de Schotse korthaar op zichzelf als ras geaccepteerd.

Lichaam

Medium, afgerond en zelfs van schouder tot bekkengordel. De kat moet stevig staan ​​met een goed opgevulde romp. Het algehele uiterlijk is dat van een goed afgeronde kat met middelgroot bot

Hoofd

Goed afgerond met een stevige kin en kaak. De snuit moet goed afgeronde snorhaar kussentjes hebben. Het hoofd moet overgaan in een korte nek. Prominente wangen met een jowly uitstraling bij mannen. De neus is kort met een zachte ronding. Profiel is matig van uiterlijk.

Oren

Oren vouwen naar voren en naar beneden. Klein. Oordopjes zijn afgerond.

Ogen

Wijd open met een lieve uitdrukking. Groot, goed afgerond en gescheiden door een brede neus. Oogkleur komt overeen met vachtkleur. Blauwe ogen en vreemde ogen kunnen voorkomen in alle witte, tweekleurige en bestelwagenpatronen.

Poten

Korte, grove benen. Tenen zijn netjes en goed afgerond met vijf vooraan en vier achteraan.

Staart

Staart moet middellang tot lang zijn, maar in verhouding tot het lichaam. De staart moet flexibel en taps toelopend zijn, wat kan eindigen in een ronde punt.

Kleur

Elke kleur of patroon met uitzondering van die welke tekenen van hybridisatie vertonen, resulterend in de kleuren chocolade, lavendel, het Himalaya-patroon of deze combinaties met wit. Oogkleur passend bij de dominante kleur van de kat. Vreemde ogen en blauwe ogen kunnen voorkomen in alle tweekleurige en bestelwagenpatronen. Oneven ogen hebben één blauw en één gouden oog van gelijke kleurdiepte.

Vacht: lang haar

Halflang tot lang haar.

Vacht: kort haar

Dicht, zacht, zelfs. Kort tot halflang van lengte. Zacht van structuur. Vol van leven. Weg staan ​​van het lichaam vanwege de dichtheid, niet plat of dichtbij liggend. De vachttextuur kan variëren als gevolg van kleur en / of regionale, seizoensgebonden veranderingen.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Schotse Vouwoorkat 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie