Kattenrassen

Siberische kat

6 Minuten

De Siberische kat is de inheemse boskat van Rusland, verscheen voor het eerst in de geschiedenis rond het jaar 1000 en komt uit het meedogenloze klimaat van Siberië. Dit is een kat die door de natuur is ontworpen om te overleven, zonder uitersten in type.

De Siberische kat is een middelgrote tot middelgrote, sterke, drievoudig gecoate kat met een verrassend gewicht vanwege zijn formaat. Het algehele uiterlijk moet er een zijn van kracht, aanwezigheid en alertheid, met een zoete gezichtsuitdrukking. Het ras is extreem langzaam om te rijpen en duurt wel 5 jaar.

Persoonlijkheid

Siberische katten zijn aanhankelijke katten met een goede dosis persoonlijkheid en speelsheid. Ze zijn gemakkelijk te hanteren en er wordt opgemerkt dat Siberiërs een fascinatie voor water hebben, vaak speelgoed in hun waterbakjes laten vallen of baden onderzoeken voordat ze droog zijn. Siberiërs lijken erg intelligent, met het vermogen om problemen op te lossen om te krijgen wat ze willen.

Ondanks hun grootte zijn ze erg behendig en zijn ze geweldige springers, die in staat zijn om hoge boekenkasten in één keer te springen. Siberiërs zijn erg mensgericht en moeten dicht bij hun baasjes zijn. Ze zullen je bij de deur ontmoeten als je thuiskomt en je vertelt over hun dag en wilt horen over de jouwe.
Siberische katten zijn spraakzaam, maar lang niet zo spraakzaam als oosterse rassen; ze drukken zich uit met stille miauwen, trillingen, getjilp en veel spinnen van het type motorboot. Ze zitten graag op schoot terwijl ze worden verzorgd, een activiteit waar ze vooral van genieten. Een ander favoriet spel is het meenemen van speelgoed dat je keer op keer moet gooien – en opnieuw. Ze houden van alle soorten speelgoed – en maken van bijna alles speelgoed. Natuurshows op tv met tjilpende vogels of piepende muizen brengen je Siberiërs op de vlucht; ze zullen zachte voeten op het scherm zetten en proberen de fladderende beelden te vangen.

Geschiedenis

Dit ras is misschien nieuw voor Noord-Amerika, maar het is verre van nieuw voor de wereld. Langharige Russische katten bestaan ​​al honderden jaren. Het is niet bekend wanneer en hoe langharige katten naar Siberië zijn gekomen, maar er wordt gespeculeerd dat het ras met Russische emigranten is aangekomen. Volgens sommige Siberische liefhebbers brachten Russen die naar Siberië emigreerden (of werden verbannen) hun katten mee. De mutatie voor lang haar lijkt te zijn opgetreden in drie afzonderlijke gebieden: Rusland, Perzië (Iran) en Klein-Azië (Turkije). Het is echter mogelijk dat de langharige mutatie oorspronkelijk in Rusland plaatsvond en dat Russische langharen zich vanuit Rusland naar Turkije verspreidden, kruising met lokale katten om de Angora te worden, en naar Perzië, kruising met lokale katten om de Siberische kat te worden. Als dat zo is, zijn alle langharen afgeleid van de Russische langhaar.

Lange vacht bij huiskatten lijkt een aanpassing aan kou te zijn, en het is zeker koud in Siberië. Vanwege het meedogenloze klimaat ontwikkelden of verkregen deze katten door te paren met de lokale katten, langer haar, jassen voor alle weersomstandigheden en grotere, stevigere lichamen. De katten overleefden en ontwikkelden zich tot een sterk, langharig ras dat bestand was tegen de meedogenloze omstandigheden in de regio.

Volgens Russische verhalen wogen Siberische katten ooit tot 45 pond en beschermden ze hun menselijke metgezellen en huishoudens. In Harrison Weir’s boek uit 1889, Our Cats and All About Them, noteerde hij in het hoofdstuk over langharige katten de variëteiten van langharige katten die in zijn tijd bestonden en die werden getoond in zijn beroemde moderne kattenshow in juli 1871 in het Crystal Palace in Londen , waren de Rus, Angora, Perzisch en Indisch. Weir, bekend als “de vader van de kattenkostuum”, schreef dat de Russische langhaar op een aantal manieren verschilt van Angoras en Perzen, waaronder zijn grotere formaat, langere manen, grote prominente feloranje ogen en zijn lange, dichte, wollige ogen gestructureerde vacht inclusief de staart die dik bedekt is met zeer wollig haar. De Russische langharen die tijdens de show in de schijnwerpers stonden, waren echter al dan niet Siberiërs,

Tot de jaren tachtig ontmoedigde de regering van de voormalige Sovjet-Unie haar burgers om huisdieren te bezitten vanwege huisvesting en voedseltekorten. In 1987 hief de regering de beperkingen op voor huisdieren, en fokkers en liefhebbers richtten kattenclubs op en begonnen fokgegevens bij te houden. In 1988 werd in Moskou de eerste Russische kattenshow gehouden. Terrell stuurde vier Himalayans naar Nelli Sachuk en ontving in ruil daarvoor op 28 juni 1990 drie Siberiërs – één mannetje (Kaliostro Vasenjkovich) en twee vrouwtjes (Ofelia Romanova en Naina Romanova). Kort daarna ontving ze de metrukas (geboorteaktes) van de kittens, waarin hun namen, geboortedata en kleuren en patronen werden beschreven. Het duurde niet lang of de Siberiër had Terrell’s harten en portemonnees geboeid. Ze investeerde duizenden dollars en besteedde vele uren aan het verkrijgen van meer katten en het vestigen van de Siberiër als een erkend ras in Amerika. Slechts een maand nadat Elizabeth Terrell haar Siberiërs ontving, importeerde fokker David Boehm een ​​aantal eigen Siberiërs.

In plaats van te wachten op het verzenden van katten, boekte hij een vlucht naar Rusland en kocht hij elke Siberiër die hij kon vinden. Op 4 juli kwam hij terug met een collectie van vijftien katten. Zijn Siberiërs produceerden het eerste nest in Noord-Amerika en waren van onschatbare waarde bij het vergroten van de Siberische genenpool. Op 4 juli kwam hij terug met een collectie van vijftien katten. Zijn Siberiërs produceerden het eerste nest in Noord-Amerika en waren van onschatbare waarde bij het vergroten van de Siberische genenpool. Op 4 juli kwam hij terug met een collectie van vijftien katten. Zijn Siberiërs produceerden het eerste nest in Noord-Amerika en waren van onschatbare waarde bij het vergroten van de Siberische genenpool.

Lichaam

Het lichaam is van gemiddelde lengte en goed gespierd met de rug iets hoger dan de schouders, met een tonvormige, stevige buik die het gevoel geeft van stevig gewicht. Matig maagkussen of hongersnoodzakje op de onderbuik acceptabel. Uitbening aanzienlijk. Musculature aanzienlijk, krachtig.

Hoofd

Gemodificeerde wig van middelgroot / groot formaat met afgeronde contouren, in goede verhouding tot het lichaam. Het hoofd is breder aan de bovenkant van de schedel en wordt iets smaller tot een ronde snuit. De jukbeenderen zijn niet hoog of prominent aanwezig. Er moet een lichte doming zijn tussen de oren en een bijna vlak gebied op het voorhoofd. De kin is goed afgerond maar steekt niet uit en ligt in lijn met de neus.

De snuit is matig kort, vol en afgerond. Er is een lichte kromming van de snuit, maar de overgang tussen de zijkant van het hoofd en de snuit is zacht en onopvallend. De bovenkant van het hoofd is bijna plat, met een lichte neuskromming van een lichte helling van het voorhoofd naar de neus en een lichte concave kromming voor de punt, gezien in profiel. Hals afgerond, stevig en goed bespierd.

Oren

Middelgroot, afgerond, breed aan de basis en iets naar voren gekanteld. De oren moeten zowel aan de zijkanten van het hoofd als bovenaan geplaatst zijn. Het haar over de achterkant van het oor is kort en dun. Vanaf het midden van het oor wordt het meubel langer en bedekt het de basis van het oor. Oortips zijn toegestaan.

Ogen

Middelgroot tot groot, bijna rond. De buitenste hoek lichtjes schuin naar de basis van het oor. De ogen moeten meer dan één oogbreedte uit elkaar staan ​​en moeten open, alert en expressief zijn. Er is geen verband tussen oogkleur en vacht / kleurpatroon behalve in de kleurpunten met blauwe ogen. De oogkleur moet groen, goud, groen-goud of koper zijn. Witte katten en katten met wit kunnen blauwe of vreemde ogen hebben.

Poten

Benen van gemiddelde lengte. De benen moeten stevig zijn uitgebeend, waarbij de achterpoten iets langer zijn dan de voorpoten. Voeten zijn groot en afgerond, met teenpluimen wenselijk.

Staart

Gemiddeld van lengte, iets korter dan de lengte van het lichaam. Het moet breed zijn aan de basis, licht toelopend tot een stompe punt zonder verdikking of knikken, gelijkmatig en dik ingericht.

Vacht

Matig lange tot langharige kat met een drievoudige vacht. Het haar op de schouderbladen en het onderste deel van de borst moet dik en iets korter zijn. Overvloedige kraag met volledige kraag die het hoofd oproept bij volwassenen. Zorg voor warme weerjassen. Het haar kan verdikken tot krullen op de buik en broekjes, maar een golvende vacht is niet kenmerkend. Textuur varieert van grof tot zacht, afhankelijk van de kleur. Er is een strakke ondervacht (bij volwassen katten), dikker bij koud weer.

Kleur

Alle kleuren en combinaties worden geaccepteerd met of zonder wit. Wit is toegestaan ​​in elke hoeveelheid en in alle gebieden. Wit of gebroken wit toegestaan ​​op kin, borst en buik van tabbies. Knoppen, vlekken en medaillons zijn toegestaan. Sterke kleuren en duidelijke patronen zijn wenselijk. Aantasting van niet-bestrafte silvers.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Siberische kat 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie