BlogInformatief

Wat wilt je kat zeggen met bepaalde lichaamstaal

2 Minuten

Je hebt een kat of wilt graag een kat aanschaffen. Het is je trouwe knuffel maatje en de kat maakt je altijd aan het lachen. De kat beweegt veel en laat verschillende lichaamstaal zien. De lichaamstaal van je kat is zijn belangrijkste communicatiemiddel. Zo probeert hij of zij je duidelijk te maken wat er aan de hand is. Je hebt het idee dat je jouw kat begrijpt door al het gemiauw wat er uit komt. Ben je benieuwd of je jouw kat goed begrijpt? Door je in te lezen in wat de verschillende gebaren van jou kat betekenen, kun je beter met hem communiceren. Op die manier kan je beter ontcijferen of de kat zin heeft in kattenvoer, zich op zijn gemak voelt of bang is. 

De algemene lichaamshouding

Kijk naar het lichaam van de kat, hoe staat die erbij? Heeft de kat een ontspannen uitstraling en een rechte rug met een staart die half hangt? Dan voelt je kat zich normaal en ontspannen. Wanneer deze houding veranderd naar een lage staart, waarbij de rug wat gebold is en de kop naar beneden, kan dit duiden op agressie. Zit jouw kat ergens in de hoek met zijn staart strak om zich heen en in een ineengedoken houding? Dan kan de kat angstig zijn. 

De oren van een kat

Net als bij paarden kun je de toestand van een kat goed aflezen aan de oren. Het kan moeilijk zijn om angst en boosheid van elkaar te onderscheiden. De stand van de oren ligt namelijk vrij dicht bij elkaar. Let altijd op de lichaamshouding als je aan de stand van de oren gaat bepalen hoe je kat zich voelt. Daarnaast is de situatie ook van belang. Zijn de oren naar de zijkant gedraaid en vrij plat? Hier spreken we over angst. Staan ze op een relaxte manier naar voren, dan kan het oplettend of neutraal zijn. Heeft de kat kleine ogen en zijn de oren opzij en hoog? Dan is je kat geïrriteerd. 

De staart als graadmeter

De staart is tool van de kat om evenwicht te bewaren. Naast het bewaren van evenwicht kan de kat ook communiceren met de staart. Er zijn verschillende houdingen van elkaar te onderscheiden. Is de staart omhoog, dan vindt de kat je leuk om te zien. Is de staart zelfs aan het trillen? Dan is de kat heel erg blij om je te zien. Als er een kleine knik bovenin de rechte staart zit is hij vriendelijk en klaar om vrienden te maken. Zodra de staart hard begint te zwaaien raakt de kat geïrriteerd. De kat is zeer agressief als de staart heel dik is en omhoog staat. Je kunt dan beter uit de buurt blijven. 

Wil je graag meer weten over het leven van een kat? Bezoek Petsplace.nl om meer informatie te krijgen over hoe je een kat moet verzorgen. Het personeel kan je verder informeren over de lichaamstaal van een kat en wat er allemaal bij de verzorging komt kijken. Zo kun jij de beste relatie met je kat opbouwen. 

Recente artikelen
BlogInformatief

De voordelen van een dierenverzekering voor je kat

2 Minuten
Vanzelfsprekend is je kat je ontzettend veel waard! Je doet er alles aan om het beestje gezond te houden. Toch is dit…
BlogInformatiefTips

De komst van een kat: dit heb je nodig

2 Minuten
Yes, er komt een kat in huis! Absoluut een goed idee. Hoe gezellig is het om elke avond samen languit op de…
BlogTips

Gehoorzaamheids training van je kitten

3 Minuten
Houd trainingssessies kort. Concentreer je op één commando tegelijk, en als je het eenmaal onder de knie hebt, ga je verder met…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.