BlogInformatief

5 leuke feiten over katten snorharen

2 Minuten

Waarvoor gebruiken katten snorharen? Als je je dat ooit hebt afgevraagd, hebben we vijf feiten over katachtige snorharen. Katten bakkebaarden: je denkt misschien dat je er alles van weet, maar er zijn eigenlijk enkele interessante feiten die ze nog fascinerender maken. Bekijk de onderstaande informatie voor meer informatie over hoe uw kat haar snorharen elke dag gebruikt.

Snorharen zijn dikker dan ander haar

Snorharen, ook wel tactiele haren genoemd, zijn twee tot drie keer dikker dan de haren in de vacht van je kat. En hoewel ze uit de haarzakjes komen, zijn ze grover dan de rest van het haar op het lichaam van uw kat. Bovendien zijn ze ook driemaal dieper in de huid van uw kat ingebed, zodat ze verbonden blijven met het zenuwstelsel van het dier. Strategisch gelegen, kun je snorharen vinden op verschillende delen van het gezicht en het lichaam van je kat, zoals de wangen, boven de ogen en de voorpoten.

Snorharen zijn gevoelig en worden gebruikt om belangrijke informatie te verzenden
Naast dat ze diep in de huid zitten, zijn snorharen gevoelig omdat hun follikels overvloedige zenuwen en bloedvaten hebben. De uiteinden van snorharen hebben ook sensorische organen die proprioceptoren worden genoemd. Deze helpen belangrijke zintuiglijke input te geven, zodat een kat effectief en veilig door haar omgeving kan navigeren, en ze kunnen zelfs berichten verzenden over de positie van het lichaam van de kat.

De snorharen zelf voelen echter niet echt iets. In plaats daarvan worden ze gebruikt om informatie naar de sensorische cellen van het lichaam te sturen. Kortom, wanneer iets tegen een snorhaar strijkt, zal het haar trillen, waardoor de zenuwen in de follikel worden gestimuleerd. Op deze manier zou een kat haar snorharen kunnen gebruiken om beweging, objecten en zelfs de luchtstroom te detecteren. De snorharen kunnen zelfs een kat voorzien van informatie over de vorm, snelheid en grootte van een object.

Snorhaar-vermoeidheid is mogelijk

Snorharen zijn zo gevoelig dat, als er teveel druk op wordt uitgeoefend, een kat snorhaarmoeheid kan ervaren . Dit kan gebeuren als een kat gedwongen wordt uit een te kleine voerbak te eten.

Snorharen helpen uw kat in nauwe ruimtes te passen
Kijk eens naar de snorharen op de wangen van je kat en je merkt misschien dat hun lengte overeenkomt met de breedte van haar lichaam. Dit helpt uw ​​kat om erachter te komen of ze veilig in een krappe ruimte kan knijpen.

Snorharen kunnen stemming overbrengen

Het observeren van de positie van de snorharen van uw kat kan u inzicht geven in hoe zij zich momenteel voelt. Als ze bijvoorbeeld naar achteren worden getrokken en plat tegen de wangen worden gedrukt, kan uw kat boos of bang zijn. Als ze ontspannen zijn, is je kat misschien op zijn gemak. Maar als ze vooruit en gespannen zijn, kan uw huisdier op jacht zijn of informatie uit de omgeving opnemen.

Over het algemeen zijn katten bakkebaarden behoorlijk ongelooflijk, en ze moeten niet worden geknoeid. Omdat snorharen zo belangrijk zijn voor de gezondheid van je kat, moet je ze niet knippen, plukken of eraan trekken. En als je toevallig een snorhaar op je meubels of op de vloer vindt, maak je geen zorgen, ze vallen uit voordat ze teruggroeien.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Recente artikelen
Blog

De ultieme gids voor kattenhygiëne: tips voor een gezond en schoon leven

2 Minuten
Het behouden van een goede hygiëne voor je kat is essentieel voor zowel de gezondheid van het dier als het welzijn van…
Blog

Voor het eerst een kat in huis!

2 Minuten
Voordat je een katje in huis neemt is het goed om je te informeren wat je allemaal nodig hebt. Een kat heeft…
BlogInformatief

Welke dieren wonen nog meer in jouw huis, naast katten?

2 Minuten
Katten zijn gezellige, spinnende huisgenoten. Met een kat in huis is het altijd een feestje. Lekker knuffelen met jouw kat en zo…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie