Kattenrassen

Egeïsche kat

3 Minuten

De Egeïsche kat is een echte vriend! Inheems in de Griekse eilanden bekend als de Cycladen in de Egeïsche Zee, dit zijn natuurlijke katten, wat betekent dat ze zich ontwikkelden zonder dat mensen betrokken raakten bij hun fokkerij. Als ras zijn Egeïsche katten zeldzaam, hoewel ze talrijk zijn op hun thuiseilanden.

Algemene informatie

Als je ooit op vakantie bent geweest op de Griekse eilanden Andros, Delos, Mykonos, Naxos of Santorini, heb je misschien gemerkt dat deze middelgrote, halflangharige katten rond vissersboten hangen, rusten in de schaduw van een caféstoel of zonnen op een balkon .

De Egeïsche kat, genoemd naar de omringende zee, wordt beschouwd als een van de oudste soorten gedomesticeerde katten. Hij kan een huisdier zijn in zijn thuisland, maar sommige leven een wild leven, bestaand uit hun eigen jachtvermogen of hand-outs van vissers.

Deze katten worden nog niet herkend door kattenregisters, dus het is onwaarschijnlijk dat u ze als huisdieren zult vinden. De meeste mensen in Noord-Amerika die er een hebben, hebben hun huisdier waarschijnlijk teruggebracht van een Griekse vakantie.

Andere snelle feiten

Egeïsche katten hebben een mager, gespierd lichaam bedekt met een tweekleurige of driekleurige vacht die wit is met zwart, rood, blauw of crème. Sommige hebben tabby-markeringen.
De Egeïsche Zee heeft amandelvormige, groene ogen.

Geschiedenis van de Egeïsche kat

Egeïsche katten gaan waarschijnlijk vele millennia terug. Archeologen hebben bewijs gevonden dat vroege gedomesticeerde katten ongeveer 10.000 jaar geleden leefden op het eiland Cyprus, een buurland van Griekenland. Het lijkt redelijk dat in de loop van de jaren sommige van die katten naar vissers- of handelsvaartuigen naar Griekenland migreerden, waar ze ongetwijfeld werden verwelkomd vanwege hun muizenvermogen. Egeïsche katten kunnen ook verwant zijn aan Turkse kattenrassen zoals de Angora. De katten, gebruikelijk in hun thuisland, worden pas de afgelopen decennia erkend als een apart ras. Sommigen beschouwen ze als een Griekse nationale schat.

Temperament & Persoonlijkheid

Egeïsche katten zijn meestal slim en levendig, met goede communicatieve vaardigheden. Ze zijn over het algemeen vriendelijk voor mensen en kunnen uitstekende katten zijn voor gezinnen met kinderen.

Trouw aan hun erfgoed als eilandkatten, minachten de Egeïsche kat niet van water en gaan ze misschien zelfs voor zichzelf vissen . Overweeg deze kat als je altijd al een buddy hebt willen vissen. Als je een aquarium of koivijver hebt, wil je er misschien voor zorgen dat zijn bewoners worden beschermd tegen een nieuwsgierige kat met een grijpende poot.
De Egeïsche kat maakt meestal deel uit van het gezin en is goed geschikt voor de meeste soorten huizen. Hij zal het waarderen om een afgesloten buitenruimte te hebben waar hij kan klimmen of liggen in de zon, maar hij mag niet rondlopen.

Gezondheid

Alle katten hebben het potentieel om genetische gezondheidsproblemen te ontwikkelen, net zoals alle mensen het potentieel hebben om een ​​bepaalde ziekte te erven. Rennen, niet lopen, van een fokker die geen gezondheidsgarantie op haar kittens biedt, die u vertelt dat het ras 100 procent gezond is en geen bekende problemen heeft, of die u vertelt dat haar kittens geïsoleerd zijn van het grootste deel van het huishouden om gezondheidsredenen. Een gerenommeerde fokker zal eerlijk en open zijn over gezondheidsproblemen in het ras en de incidentie waarmee ze in haar lijnen voorkomen.

Dat gezegd hebbende, Egeïsche katten zijn over het algemeen gezond. Omdat ze geen producten van selectieve fokkerij zijn, hebben ze minder kans om genetische ziekten te dragen. Toch is het altijd een goed idee om een ​​fokker te kiezen die een schriftelijke gezondheidsgarantie biedt tegen genetische ziekten in de eerste twee jaar van het leven van de kat.

Vergeet niet dat nadat je een nieuw kitten in huis hebt genomen , je de macht hebt om hem te helpen beschermen tegen een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten: zwaarlijvigheid . Het houden van een Egeïsche kat op het juiste gewicht is een van de gemakkelijkere manieren om zijn algehele gezondheid te beschermen.

Verzorging

De Egeïsche kat heeft een half langharige vacht. In het voorjaar werpt hij meestal overtollig haar af voor een koel, zomerkapsel. Katten die binnenshuis leven, hebben echter de neiging om het hele jaar door te werpen. Dat komt omdat ze in kunstmatige lichtomstandigheden leven, wat de groeicyclus van hun vacht beïnvloedt. Borstel je Egeïsche kat wekelijks met een draad gladde borstel om dood haar te verwijderen.

De enige andere verzorging die de Egeïsche kat nodig heeft, is regelmatig nagels knippen en oor reiniging . Poets zijn tanden vaak thuis met een door de dierenarts goedgekeurde huisdierentandpasta en plan indien nodig een veterinaire tandreiniging . Begin vroeg met poetsen, nagels knippen en tandenpoetsen , zodat je kitten deze activiteiten accepteert.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Egeische kat 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie