Kattenrassen

Amerikaanse korthaar

5 Minuten

De Amerikaanse korthaar kat is een echt werker. Het algemene effect is dat van een sterk gebouwde, goed uitgebalanceerde, symmetrische kat met een exterieur dat kracht, uithoudingsvermogen en behendigheid aangeeft. Bij het beschrijven van de Amerikaanse korthaar komt de uitdrukking ‘gelukkig medium’ in me op.

Persoonlijkheid

Deze volledig Amerikaanse katten zijn van gemiddelde grootte, bouw, type en temperament; ze zijn niet te groot en niet te klein, niet overdreven knuffelig of ver weg, noch bankaardappelen noch hyperactief. De Amerikaanse korthaar is het perfecte ras voor diegenen die een kat willen die graag op je schoot zit, maar niet in je gezicht. Amerikaanse kortharen staan ​​bekend om hun aanpasbare temperamenten en stille stemmen; ze zijn sociaal, gemakkelijk te trainen en passen zich goed aan andere dieren en kinderen aan. Ze worden over het algemeen niet graag opgehaald; net als hun pelgrimsgezellen die Engeland verlieten om vrijheid te vinden, koesteren ze hun onafhankelijkheid. Vanwege de geschiedenis van de Amerikaanse korthaar als werkkat zijn ze geweldige metgezellen op het gebied van gezondheid, kracht en vitaliteit. Amerikaanse kortharen kunnen lekker ravotten met hun favoriete mensen, maar kunnen zich ook prima vermaken met een bal papier. Ze blijven vaak actief en speels tot op hoge leeftijd. Vanwege hun schuurkat-achtergrond hebben ASH’s een sterk jachtinstinct en genieten ze van het vangen en doden van kattenkruidmuizen – en ook echte, als ze toegang krijgen tot de natuur, iets dat fokkers ontmoedigt. Je ASH voor binnen legt cadeautjes op je kussen, meestal goed gedode kattenkruidmuizen, en wacht trots op de welverdiende aaien en lof. als ze toegang krijgen tot het buitenleven, iets dat wordt ontmoedigd door fokkers. Je ASH voor binnen legt cadeautjes op je kussen, meestal goed gedode kattenkruidmuizen, en wacht trots op de welverdiende aaien en lof. als ze toegang krijgen tot het buitenleven, iets dat wordt ontmoedigd door fokkers. Je ASH voor binnen legt cadeautjes op je kussen, meestal goed gedode kattenkruidmuizen, en wacht trots op de welverdiende aaien en lof.
Geschiedenis

Niemand weet precies wanneer huiskatten voor het eerst hun poot in Amerika zetten. Het is echter duidelijk dat katten zijn aangekomen bij de Europese kolonisten, aangezien Amerika geen inheemse kattensoort heeft waaruit huiskatten zouden kunnen ontstaan. Aangezien katten vaak aan boord van schepen werden gehouden om het graan en andere voedingsmiddelen tegen knaagdieren te beschermen, is het niet verwonderlijk dat huiskatten voor het eerst in Noord-Amerika verschenen toen de Europeanen arriveerden; Noord-Amerika heeft geen inheemse soorten waaruit huiskatten zouden kunnen ontstaan. Huiskatten zijn mogelijk sinds de 16e eeuw in de Nieuwe Wereld aan het kletsen. Ongetwijfeld waren huiskatten aanwezig in Jamestown, de eerste permanente Britse kolonie in de Nieuwe Wereld, aangezien een schriftelijk record uit 1609 de katten van de kolonie vermeldt. Op 4 juli 1776 Toen de leden van het Continentale Congres in Philadelphia bijeenkwamen om de Onafhankelijkheidsverklaring aan te nemen, waren de voorouders van de Amerikaanse korthaar is aanwezig om getuige te zijn van de historische gebeurtenis.

Ze hadden het te druk met het wegwerken van de schuren en de velden met muizen om hun pootafdruk naast de handtekening van Thomas Jefferson te zetten, maar ze keurden het document van harte goed. Katten hebben immers duizenden jaren geleden hun onafhankelijkheid verklaard en houden het concept tot op de dag van vandaag hoog in het vaandel. Katten werden werkende leden van de Amerikaanse samenleving en voerden die eeuwenoude dienst uit als de perfecte muis. Functie was veel belangrijker dan vorm, en mensen besteedden weinig aandacht aan de kleur, het patroon en de stijl van hun broek. Door natuurlijke selectie – aangezien het leven in die tijd zwaar was voor zowel kat als mens – ontwikkelden deze katachtige immigranten krachtige spieren, sterke kaken, en winterharde, gezonde constituties. Na verloop van tijd werd het leven gemakkelijker en werden katten meer dan alleen maar muizenvangers toen mensen belangstelling begonnen te krijgen voor de schoonheid van de katachtige vorm. Aanvankelijk werden Amerikaanse kortharen eind 19e eeuw verwelkomd in de nieuw gevormde Amerikaanse kattenfantasie. In die tijd heette het ras alleen maar korthaar. Later werd het ras omgedoopt tot Amerikaanse korthaar.

De eerste Amerikaanse korthaar die in dit land werd geregistreerd, was een oranje gestreepte kat genaamd Belle, die ironisch genoeg begin 1900 werd geïmporteerd uit Engeland. Pas in 1904 werd de eerste in Amerika geboren Amerikaanse korthaar (genaamd Buster Brown) geregistreerd onder de rasnaam Korthaar. Met de import van buitenlandse rassen werkte de bekendheid van de ASH niet meer in haar voordeel. Begin 1900, liefhebbers raakten meer geïnteresseerd in de geïmporteerde rassen zoals de Perzische en Angora dan in de vertrouwde ASH die hun rondjes had opgewarmd en hen jarenlang trouw had gediend. De buitenlandse invoer kruiste met de ASH en de zuivere bloedlijnen van de Amerikaanse inheemse bevolking raakten verwaterd. In de vroege jaren 1900 begon een groep liefhebbers die van de stoere uitstraling van hun trotse, volledig Amerikaanse katten hielden, een selectief fokprogramma om de natuurlijke schoonheid, het milde temperament en de winterhardheid van de Amerikaanse korthaar te behouden. De acceptatie in de showring bleef echter lang op zich wachten. Pas in de jaren zestig werden Amerikaanse kortharen nog behandeld als de zwerfdieren van de kattenliefhebber. Fokkers vochten ook tegen verwarring tussen hun zorgvuldig gefokte Amerikaanse kortharen en willekeurig gefokte huiskatten. Hoewel een huiskat zonder stamboom er misschien zo uitziet als een Amerikaanse korthaar met stamboom, betekent de mix van genen dat een willekeurig gefokte huiskat over het algemeen niet waar zal fokken; je kunt niet rekenen op type, temperament en haarlengte zoals je kunt met een Amerikaanse korthaar met stamboom. Eind jaren vijftig begonnen een aantal ASH-fokkers, in de hoop het ras te “verbeteren” en nieuwe kleuren te introduceren, Perzen te kruisen in hun Amerikaanse korthaar lijnen.

Als gevolg hiervan begonnen de Amerikaanse korthaar stijl en het hoofdtype te veranderen en werden ze meer Perzisch van stijl. Het gezicht werd breder en afgeplat, de ogen werden ronder, de oren korter. Veel Amerikaanse korthaar fokkers, die decennialang hadden gestreden om de natuurlijke schoonheid van de ASH te promoten, waren echter ontzet over de veranderingen. De American Shorthair-standaard werd vervolgens gewijzigd om elke kat die tekenen van hybridisatie vertoonde, te diskwalificeren. In september 1965 stemden fokkers om de naam van het ras te veranderen in “American Shorthair”. Met de gloednieuwe naam kwam er een gloednieuw imago en het ras kreeg eindelijk wat van het aanzien dat het verdiende. In hetzelfde jaar noemde CFA een zilveren tabby-reu (Shawnee Trademark) Beste Kat, en het ras begon eindelijk wat zuurverdiende respect te krijgen in de kattenwereld. Tegenwoordig is de Amerikaanse korthaar een van de meest populaire kortharen, een passende status voor het Amerikaanse geboortestadras. CFA noemde een zilveren tabby-reu (Shawnee Trademark) Beste Kat, en het ras begon eindelijk wat zuurverdiende respect te krijgen in de kattenwereld. Tegenwoordig is de Amerikaanse korthaar een van de meest populaire kortharen, een passende status voor het Amerikaanse geboortestadras. CFA noemde een zilveren tabby-reu (Shawnee Trademark) Beste Kat, en het ras begon eindelijk wat zuurverdiende respect te krijgen in de kattenwereld. Tegenwoordig is de Amerikaanse korthaar een van de meest populaire kortharen, een passende status voor het Amerikaanse geboortestadras.

Lichaam

Solide gebouwd, krachtig en gespierd met goed ontwikkelde schouders, borst en achterhand. Rug breed, recht en vlak.

Hoofd

Groot, met een volwangig gezicht dat de indruk geeft van een langwerpige net iets langer dan breed. Zoete, open uitdrukking. Het voorhoofd vormt een gladde, matig convexe continue curve die over de bovenkant van het hoofd in de nek stroomt. Geen koepel tussen oren. Neus van gemiddelde lengte, dezelfde breedte over de hele lengte. Licht gebogen opkomst van neusbrug naar voorhoofd.

Oren

Middelgroot, licht afgerond aan de uiteinden, niet overdreven open aan de basis. Afstand tussen oren, gemeten vanaf lagere binnenhoeken, tweemaal afstand tussen ogen.

Ogen

Groot en breed met bovendeksel in de vorm van een halve amandel in de lengte gesneden en onderste deksel in volledig afgeronde curve. Minimaal één oogbreedte tussen de ogen. Buitenhoeken zijn iets hoger ingesteld dan binnenhoeken. Helder, duidelijk en alert.

Poten

Middellang en bot, zwaar gespierd. Van achteren gezien, alle vier de benen recht en parallel met de poten naar voren gericht. Poten stevig, vol en afgerond, met zware kussentjes. Tenen vijf voor, vier achter.

Staart

Middellang, zwaar aan de basis, taps toelopend om het stompe uiteinde abrupt te zien, maar met normale taps toelopende eindwervels.

Vacht

Kort, dik, gelijkmatig en hard van structuur. Regionale en seizoensgebonden variatie in laagdikte toegestaan. Vacht dicht genoeg om te beschermen tegen vocht, kou en oppervlakkige huidletsels.

Kleur

Veel kleuren en patronen waaronder effen; schaduwrijk; rook; particolor; tweekleurig; schildpad; cameo; bestelwagen; tabby (klassiek, makreel en gepatcht); tabby en wit.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Amerikaanse korthaar 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie