Kattenrassen

American Wirehair

3 Minuten

De Amerikaanse Wirehair kat resulteerde in een spontane mutatie. Hun vacht, die niet alleen veerkrachtig, dicht en veerkrachtig is, maar ook grof en hard aanvoelt, onderscheidt de Amerikaanse draadhaar van alle andere rassen.

Persoonlijkheid

Het haar van de Amerikaanse Wirehair is misschien schurend en weerbarstig, maar hun persoonlijkheid is allesbehalve. American Wirehair zijn mensenkatten die genieten van de aandacht en genegenheid van hun familie en loyaal en speels zijn. Ze zijn actief zonder hyper te zijn en aanhankelijk zonder aanhankelijk te zijn.

Vergelijkbaar in persoonlijkheid met de Amerikaanse korthaar, American Wirehairs zijn zachtaardige katten uit het midden van de weg. Ze zijn niet veeleisend en genieten van de aandacht van hun familie, maar behouden hun onafhankelijke geest. Wendbaar en speels, ze vinden het vaak leuk om apport te spelen en zijn een beetje speelser en actiever dan de Amerikaanse korthaar. Ze genieten van interactief speelgoed waarin hun familie een actieve rol speelt, maar ze kunnen zich ook vermaken als dat nodig is.

Ze kunnen over het algemeen goed overweg met andere huisdieren en kinderen. Sommigen hebben gezegd dat ze bijzonder in overeenstemming lijken te zijn met de gevoelens van hun persoon en troost en gezelschap proberen te bieden wanneer hun gekozen mensen zich blauw voelen. Dat is wanneer ze het spinnen aanzetten en naast hen gaan zitten om hun steun te bieden.
Geschiedenis

Net als de American Curl begon de American Wirehair als een spontane mutatie in de huiskattenpopulatie; ergens langs de lijn werd een ongebruikelijk nest geproduceerd met opvallende vacht.

In 1966, Fluffy and Bootsie, twee schuurkatten zonder duidelijke ongebruikelijke eigenschappen van een kleine boerderij in de staat New York, hadden een nest waarin alle vijf de kittens eigenaardig, stug haar hadden. Helaas heeft uiteindelijk maar één kitten het overleefd. Dit was bijzonder jammer omdat de volgende nesten tussen Fluffy en Bootsie geen verder pezige kittens bevatten. Wat dat ene ongebruikelijke nest ook heeft gecreëerd, het was blijkbaar een eenmalig iets. Maar het enige overlevende kitten – een rood-wit tweekleurig mannetje – leefde en bloeide.

Joan O’Shea uit het nabijgelegen Vernon, New York, hoorde over het overlevende kitten van een vriend, die haar vertelde dat het kitten precies op haar Rex-katten leek. O’Shea kwam aanrijden om naar het kitten te kijken en werd meteen verliefd op het langbenige kitten met grote oren en de gedraaide vacht. Ze besefte ook dat het kitten, genaamd Adam, helemaal geen Rex was, maar waarschijnlijk een geheel nieuw ras. Adam verliet uiteindelijk zijn boerderij om deel uit te maken van Joans familie. Daar produceerde Adam nesten met katten uit de buurt, sommige kittens hadden Adam’s stugge vacht.

Er werd ontdekt dat het gen dat verantwoordelijk is voor de draadhaar vacht dominant was; slechts één ouder had het gen nodig om Wirehair nakomelingen te produceren. Om er zeker van te zijn dat het ras niet gerelateerd was aan een van de bestaande Rex-rassen, werden monsters van Adams haar ter analyse naar bekende Britse katten genetici gestuurd. De geanalyseerde haar monsters toonden aan dat de vacht uniek was en niet gerelateerd aan de Cornish of Devon Rex.

Tegenwoordig zijn alle Amerikaanse draadharen afstammelingen van Adam of een van zijn kittens, genaamd Amy. Dit ras is nog steeds relatief zeldzaam, ook al worden ze nu erkend door de vier grootste Noord-Amerikaanse kattenverenigingen.

Lichaam

Middelgroot tot groot. Rug hoogte, schouders en heupen dezelfde breedte, romp goed afgerond en in verhouding.

Hoofd

In verhouding tot het lichaam. De onderliggende botstructuur is rond met prominente jukbeenderen en een goed ontwikkelde snuit en kin. Er is een lichte breuk in de snor. In profiel vertoont de neus een zachte concave curve.

Oren

Medium, licht afgerond aan de punten, wijd geplaatst en niet overdreven open aan de basis.

Ogen

Groot, afgerond, helder en duidelijk. Goed uit elkaar. Diafragma heeft een lichte opwaartse helling. De kleur weerspiegelt de intensiteit en vormt een aanvulling op de kleur van de kat.

Poten

Benen van gemiddelde lengte en bot, goed gespierd en evenredig met het lichaam. Poten stevig, vol en afgerond, met zware kussentjes. Tenen, vijf voor en vier achter.

Staart

In verhouding tot het lichaam, taps toelopend van de goed afgeronde staart naar een afgeronde punt, niet bot of puntig.

Vacht

Veerkrachtig, strak, van gemiddelde lengte. Individuele haren zijn gekrompen, gehaakt of gebogen, inclusief haren in de oren. De vacht heeft een algemeen uiterlijk van bedrading, grofheid en veerkracht. Dichtheid van bedrade vacht kan eerder tot ringvorming leiden dan tot golven. Jassen kunnen erg dicht, veerkrachtig, geplooid en grof zijn en snorharen kunnen soms gekruld zijn.

Kleur

Elke kleur of patroon kan worden gezien.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

American Wirehair 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie