Kattenrassen

Balinees

3 Minuten

De Balinees kat is vaak een slanke kat met lange taps toelopende lijnen, erg lenig maar sterk en gespierd. De Balinezen zijn uniek met hun uitgesproken kleurenpalet en zijdezachte vacht die een soepel en atletisch lichaam verbergt.

Persoonlijkheid

Omdat de Balinezen en de Siamezen nauw verwant zijn, delen ze veel eigenschappen. Net als de Siamezen zijn Balinezen nieuwsgierige, extraverte, intelligente katten met uitstekende communicatieve vaardigheden. Ze staan ​​bekend om hun spraakzame persoonlijkheden en vertellen je graag hun mening over het leven, de liefde en wat je ze hebt opgediend voor het avondeten. Ze houden vaak een lopende monoloog bij; ze zijn niet voor degenen die denken dat katten gezien en niet gehoord moeten worden.

Balinezen zijn vaak afgestemd op je humeur en zullen er zijn om je op te vrolijken als je verdrietig bent of om je vreugde te delen als je gelukkig bent. Stem zelf, ze kunnen reageren op uw stem, en een uitbrander kan hun gevoelige gevoelens kwetsen. Een coachende toon en positieve bekrachtiging zijn de enige effectieve manier om ongewenst gedrag te corrigeren.

Balinezen zijn behendig en atletisch en, indien toegestaan, liften ze mee op de schouder van elk gewillig gezinslid. Ze houden van spelen en leren gemakkelijk te apporteren, waarbij ze de bal of het speelgoed terugbrengen voor herhaaldelijk gooien. Ze houden je bezig met hun capriolen, maar hebben ook een liefdevolle, toegewijde instelling. Ze kunnen behoorlijk assertief zijn in hun aandachtsverzoeken, maar bezitten ook een speciale waardigheid die specifiek is voor de Balinese en Siamese rassen.
Geschiedenis

In de vroege jaren 1900 verschenen langharige kittens spontaan in anderszins kortharige Siamese nesten. Sommigen geloven dat het recessieve gen voor lang haar na de Eerste Wereldoorlog in de Europese Siamees genenpool werd geïntroduceerd. Omdat de Siamees tijdens de oorlog bijna werd vernietigd, werden andere rassen en sommige gemengde katten gebruikt om het ras nieuw leven in te blazen. De Turkse Angora, een ras met een zijdeachtige halflange vacht vergelijkbaar met de Balinese vacht, werd beschouwd als een van de gebruikte rassen.

Anderen zijn van mening dat het recessieve gen voor lang haar gewoon een natuurlijk voorkomende mutatie is. Beide hypothesen zijn betwist en beide hebben hun gerenommeerde voorstanders, maar niemand weet het zeker. Ongeacht hoe het langhaar gen werd verkregen, af en toe werden langharige kittens stilletjes weggegeven.

In de jaren veertig dachten sommige mensen uiteindelijk dat deze katten een goede aanvulling zouden kunnen zijn op de bestaande kattenrassen. Deze langharige katten werden gepromoot en stonden bekend als de Balinezen. De Balinese naam was bedoeld om de sierlijke bewegingen en vloeiende lijnen van de kat te vergelijken met die van de kleurrijke dansers van Bali. In die tijd hadden Balinese katten vaak zwaardere botten en dikkere vachten dan de Siamees.

In 1970 hadden alle grote Noord-Amerikaanse verenigingen die toen bestonden de Balinezen geaccepteerd. Na de erkenning van de Balinezen begon een kleurvariant van dit ras, de Javaan die werd gemaakt door de Balinezen te mengen met de Colorpoint Korthaar, te worden gepromoot. De Javanen combineerden de halflange Balinese vacht met de talloze kleuren van de Colorpoint. Het ras werd de Javaan genoemd naar het eiland Java, een eiland in Indonesië ten westen van Bali. De Javaan komt niet meer uit Java dan de Balinezen uit Bali, maar men geloofde dat de naam een ​​mooi romantisch geluid aan het nieuwe ras gaf.

Op 1 mei 2008 werd de Javaan officieel een kleurendivisie van de Balinezen, en in 2010 werd een enkele standaard aangenomen die de twee rassen volledig combineerde. Naast sealpoint, chocolate point, blue point en lilac point, bevat het Balinese palet nu 22 extra kleuren.

Lichaam

Middelgroot. Gracieus, lang en slank; een combinatie van fijne botten en stevige spieren. Schouders en heupen gaan door met dezelfde strakke lijnen van het buisvormige lichaam. Heupen zijn over het algemeen niet breder dan schouders. Buik strak.

Hoofd

Lange, taps toelopende wig; middelgroot in goede verhouding tot het lichaam. De wig begint over het algemeen bij de neus en loopt in rechte lijnen uit tot de uiteinden van de oren die een driehoek vormen, zonder onderbreking bij de snorharen. Snuit fijn, wigvormig. Neus lang en recht, een voortzetting van het voorhoofd. Meestal niet minder dan de breedte van een oog tussen de ogen.

Oren

Groot, puntig, breed aan de basis, in lijn met de lijnen van de wig.

Ogen

Amandelvormig; middelgroot; niet uitpuilend of verzonken. Schuin richting neus in harmonie met lijnen van wig en oren. De oogkleur is vaak diep, levendig blauw.

Poten

Beenstructuur lang en slank; achterbenen hoger dan voorkant. In goede verhouding tot lichaam. Poten sierlijk, klein en ovaal. Vijf tenen vooraan en vier achteraan.

Staart

Beenstructuur lang, dun, taps toelopend tot een fijn punt. Staarthaar spreidt zich uit als een pluim.

Vacht

Middellang, langst op de staart; dicht tegen het lichaam liggen. Fijn, zijdeachtig en zonder donzige ondervacht, lijkt misschien korter dan ze zijn.

Kleur

Body zelfs met subtiele schaduw. Soms wordt een donkere kleur bij oudere katten gezien, maar er is vaak een duidelijk contrast tussen lichaamskleur en punten. Masker, oren, benen, voeten, staart dicht en duidelijk gedefinieerd. Masker bedekt meestal het hele gezicht inclusief snorhaar kussentjes en is verbonden met oren door middel van overtrekken.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Balinees 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie