Kattenrassen

Himalaya kat

3 Minuten

De Himalaya kat is een hybride ras dat identiek is aan het Perzisch kattenras, maar zich onderscheidt door de punten op de ledematen van de katten (het gezichtsmasker, de voeten, oren en staart), wat resulteert in een Perzische kat met de kleuren en diepblauwe ogen van de Siamese kat. De ideale Himalaya is een sterke kat met uitstekende botten en spieren, een uitgebalanceerde kat die de indruk wekt van robuuste kracht.

Persoonlijkheid

‘Himmies’, zoals de Himalaya kat soms worden genoemd, zijn geweldige kattenliefhebbers voor binnen. Ze zijn zachtaardig, kalm en zachtaardig en hebben ook een speelse kant. Net als de Siamees houden Himalaya katten ervan om apport te spelen, en een stuk verfrommeld papier of een katten speelgoed zal hen urenlang vermaken, of tot hun volgende dutje. Himalaya katten zijn toegewijd en afhankelijk van hun mensen voor gezelschap en bescherming. Ze hunkeren naar genegenheid en vinden het heerlijk om geaaid en verzorgd te worden, wat een geluk is, aangezien elke Himalaya-eigenaar een deel van elke dag precies dat zal doen. Net als hun Perzische broers en zussen, zijn ze volgzaam en zullen ze je niet lastig vallen voor aandacht zoals sommige rassen dat zullen doen. Ze hebben hetzelfde activiteitenniveau als de Perzische en ze zijn niet vocaal zoals de Siamese kat.
Geschiedenis

De eerste opzettelijke kruising tussen een Siamees en een Perziër werd in 1924 gemaakt door een Zweedse geneticus. In 1935 werd het eerste puntige patroon van langhaar geboren. Begin jaren dertig kruisten twee medische onderzoekers van Harvard een Siamees vrouwtje met een zwarte Perzische man, niet om een ​​nieuw ras te creëren, maar om vast te stellen hoe bepaalde kenmerken werden geërfd. Deze dekking bracht een nest zwarte, kortharige kittens voort. Vervolgens hebben ze een zwarte Perzische vrouw gefokt met een Siamees mannetje. Het resultaat was hetzelfde. Dit is niet verrassend, aangezien langhaar en het kleur puntpatroon beide worden bepaald door recessieve genen. Beide ouders moeten de genen bezitten om de eigenschappen in de nakomelingen tot uitdrukking te laten komen.

Door een vrouwtje uit het tweede nest te kruisen met een mannetje uit het eerste, produceerden ze Debutante, een kat die het Siamees lichaamstype en kleurpatroon en het lange haar van de Perziër bezat. In hetzelfde jaar hoopten Britse en Amerikaanse liefhebbers een ras met spitse patronen te produceren met het Perzische haartype en exterieur. De Tweede Wereldoorlog belemmerde deze inspanningen. In 1950 slaagde de Amerikaanse Marguerita Goforth erin de langverwachte Perzische kleur te fokken. CFA en ACFA erkenden het ras in 1957 onder de naam Himalayan, genoemd naar het kleurpatroon van andere dieren zoals het Himalaya-konijn. In 1961 erkenden alle grote Amerikaanse kattenverenigingen de Himalaya. In 1950 slaagde de Amerikaanse Marguerita Goforth erin de langverwachte Perzische kleur te fokken. CFA en ACFA erkenden het ras in 1957 onder de naam Himalayan, genoemd naar het kleurpatroon van andere dieren zoals het Himalaya-konijn. In 1961 erkenden alle grote Amerikaanse kattenverenigingen de Himalaya. In 1950 slaagde de Amerikaanse Marguerita Goforth erin de langverwachte Perzische kleur te fokken. CFA en ACFA erkenden het ras in 1957 onder de naam Himalayan, genoemd naar het kleurpatroon van andere dieren zoals het Himalaya-konijn. In 1961 erkenden alle grote Amerikaanse kattenverenigingen de Himalaya. Omdat Himalayans regelmatig met Perzen worden gekruist, hebben veel kattenverenigingen speciale regels voor Himalayaans-Perzische hybriden, waardoor ze meestal kunnen worden weergegeven als Himalaya of Perzen, afhankelijk van hun uiterlijk. Hoe het ras ook wordt genoemd, de Himalaya blijft een populair ras met een solide aanhang.

Lichaam

Cobby, stevig, goed afgerond middengedeelte, in verhouding. Middelgroot tot groot formaat. Terug kort en vlak. De borst moet diep zijn; even massief over de schouders en romp met een korte, goed afgeronde buik en ribben; uitbenen zwaar, stevig en in verhouding. Spierstelsel stevig en goed ontwikkeld, niet overdreven dik.

Hoofd

Rond, breed, glad koepelvormig, met een grote breedte. Moet middelgroot tot groot zijn en in verhouding tot het lichaam. Kaken breed en krachtig met perfecte tandocclusie. Wangen moeten vol en prominent zijn. Algehele zoete uitdrukking. Kin sterk, vol, goed ontwikkeld, passend in het gezicht. Neus bijna even breed als open neusgaten. De snuit moet kort, breed en vol zijn. In profiel korte, stompe neus, duidelijke onderbreking direct tussen de ogen. Voorhoofd, neus en kin in rechte lijn. Hals kort, dik en goed gespierd.

Oren

Klein en rond getipt, niet al te open basis. Ver uit elkaar geplaatst, passend in de contour van het hoofd.

Ogen

Groot, rond en vol. Stel vlak en ver uit elkaar en geef een zoete uitdrukking aan het gezicht, oogkleur is even belangrijk als maat en vorm. Diep blauw heeft de voorkeur, maar licht tot medium blauw is acceptabel.

Poten

Benen: grote botten, goed ontwikkeld en met stevige spieren. In vooraanzicht moeten de voorpoten kort en recht zijn vanaf de breedte van de borst, wat bijdraagt ​​aan een stevig uiterlijk, zodat het er niet uitziet als een stierhond. Van achteren gezien moeten de benen recht zijn. Voeten rond en groot.

Staart

Kort en recht. In verhouding tot lichaamslengte.

Vacht

Lang over het hele lichaam. Vol van leven. Dichte ondervacht waardoor de vacht volledig volume krijgt. Ruff moet enorm zijn. Seizoensgebonden variaties in vacht worden erkend.

Kleur

Alle puntige kleuren en puntige patronen. Duidelijke kleur bij voorkeur met subtiele schaduw toegestaan. Bij jassen van volwassen katten moet rekening worden gehouden met donkerder gearceerde gebieden. Er moet een duidelijk contrast zijn tussen de body en de puntkleur. De punten, bestaande uit de oren, benen, voeten, staart en masker, moeten de basiskleur van de kat tonen.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Himalaya kat 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie