BlogInformatiefTips

Neem je een kat in huis? Zo bereid jij je voor

2 Minuten

Het in huis nemen van een kat is natuurlijk een en al gezelligheid. Je kunt ermee knuffelen, mee spelen en daarnaast kan het een hecht maatje worden. Ook niet geheel belangrijk is dat ze een echte muizenvanger zijn: ideaal! Toch moet je op een aantal dingen letten wanneer je een viervoeter in huis neemt. Hieronder bespreken wij een aantal zaken waar je op moet letten bij het nemen van een kat.

Past een kat bij jou?

Voordat je daadwerkelijk een kat in huis neemt, is het belangrijk om jezelf af te vragen of een kat bij jou past. Allereerst moet je een kat liefde en aandacht geven. Zo moet je hem regelmatig borstelen, dagelijks voorzien van eten en drinken en daarnaast wil de kat zo nu en dan een aai. Daarnaast moet een kat veel ruimte om zich heen hebben om goed te kunnen bewegen. Als laatst kost een kat simpelweg geld.

Welke kat?

Je hebt besloten om een kat in huis te nemen. Vanaf dat moment kun je je afvragen of je een kat uit het asiel haalt, maar wellicht ga je liever voor een kitten. Ga in ieder geval voor een vertrouwd adres waar jij de kat vandaan haalt. Daarnaast hebben raskatten over het algemeen meer aandacht en verzorging nodig. Ook kosten deze raskatten vaak een stuk meer. Kies in ieder geval een kat die bij jou en jouw omgeving past.

Waar moet ik aan denken?

Binnenkort komt jouw kat definitief bij jou wonen. Je kunt alvast een aantal voorbereidingen treffen voordat deze grote dag aanbreekt.

Verzekering

Zorg er in eerste instantie voor dat je een dierenverzekering afsluit voor jouw kat. Je moet sowieso een keer met jouw kat naar de dierenarts, ook al is het voor controle. Deze dierenartskosten kunnen hoog oplopen, en je wil ook verzekerd zijn wanneer jouw kat bijvoorbeeld een keer ziek is. Daarnaast heb je verschillende soorten dekkingen die jouw verzekering aanvullen. Je kunt jouw kat bijvoorbeeld verzekeren voor een castratie.

Verzorging

Katten zijn zelfstandige dieren, maar hebben zo nu en dan een helpende hand van jou nodig. Zo is het belangrijk dat je een gevulde kattenbak voor hem klaarzet waar hij zijn behoefte in kan doen. Daarnaast wil hij een lekker plekje krijgen om zijn nachtrust door te brengen en natuurlijk mag lekker voer en vers water niet ontbreken. Bovendien moet je jouw kat regelmatig borstelen om klitten te voorkomen. Als laatst moet jouw kat zich kunnen uitrekken en zijn nagels korthouden. Een krabpaal is hiervoor een handige uitvinding.

Veiligheid

Natuurlijk wil jij het beste voor jouw kat. Het is daarom belangrijk om ook te denken dat jouw kat terechtkomt in een veilige omgeving. Als je bijvoorbeeld kinderen of honden hebt is het belangrijk dat deze goed weten hoe ze om moeten gaan met een kat. Daarnaast kun je een kat laten chippen zodat de kat bekend is bij de dierenarts, het dierenasiel en de dierenambulance. Het is zelfs in het buitenland verplicht dat jouw kat een chip heeft. Als laatst is het aan te raden om een dierenpaspoort te regelen voor jouw spinnende vriend. Hier staan alle vaccinaties in. 

De grote dag

Laat jouw kat wennen aan jouw huis en zijn nieuwe omgeving. Waarschijnlijk zal de kat zich meteen verstoppen onder de bank of achter een kast, maar gun de kat de tijd om zijn draai te kunnen vinden. Houd de kat daarom minstens twee weken binnen om hem te laten wennen aan zijn nieuwe thuis. Bovendien is het prettig voor de kat dat je een vaste routine aanhoudt. Hierdoor zal hij zich snel wennen aan jouw stulpje en stap voor stap wordt de band tussen jou en de kat steeds beter. 

Recente artikelen
Blog

De ultieme gids voor kattenhygiëne: tips voor een gezond en schoon leven

2 Minuten
Het behouden van een goede hygiëne voor je kat is essentieel voor zowel de gezondheid van het dier als het welzijn van…
Blog

Voor het eerst een kat in huis!

2 Minuten
Voordat je een katje in huis neemt is het goed om je te informeren wat je allemaal nodig hebt. Een kat heeft…
BlogInformatief

Welke dieren wonen nog meer in jouw huis, naast katten?

2 Minuten
Katten zijn gezellige, spinnende huisgenoten. Met een kat in huis is het altijd een feestje. Lekker knuffelen met jouw kat en zo…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.