Kattenrassen

Selkirk Rex

4 Minuten

De Selkirk Rex kat is het resultaat van een dominante, spontane mutatie die ervoor zorgt dat elk haar (bewaker, dons en awn) een zachte krul heeft waardoor de vacht zacht aanvoelt. De Selkirk Rex is een middelgrote tot grote kat met zware botten die de kat verrassend gewicht en een indruk van kracht geeft.

Persoonlijkheid

Je voelt je misschien eerst aangetrokken tot de schattige en gekrulde buitenkant van de Selkirk, maar deze katten zijn ook kampioensgezellen. Selkirks kunnen zachte katten zijn met een genereuze mate van liefde en genegenheid voor hun menselijke metgezellen. Ze zijn erg mensgericht en blijven hun hele leven loyaal en liefdevol. Het zijn mensgerichte katten die graag tijd doorbrengen met hun favoriete personen.

Selkirk Rex katten zijn zeer boeiende en liefhebbende metgezellen. Ze zijn mensgericht, slapen graag met hun menselijke metgezellen en zitten graag op of naast je. Ze vragen niet al te veel aandacht, maar zijn erg sociaal en houden ervan om met hun mensen om te gaan. Afzonderlijk doen ze het niet goed. Selkirks passen over het algemeen goed bij andere katten en honden en andere familieleden. Ze hebben een heerlijk aanhankelijke, speelse persoonlijkheid.

Geschiedenis

De Selkirk Rex kat is het nieuwste Rex-ras dat wordt erkend door de Noord-Amerikaanse kattenverenigingen en bestaat relatief kort in vergelijking met de Cornish Rex en de Devon Rex. De ontwikkeling en promotie van de Selkirk waren voornamelijk te danken aan de inspanningen van fokker Jeri Newman van de Noface Cattery in Livington, Montana, hoewel veel andere toegewijde fokkers een handje hielpen bij het bevorderen van het ras. Newman, een Perzische fokker gedurende vele jaren, was altijd al gefascineerd geweest door katten in het algemeen en kattengenetica in het bijzonder, en maakte vrienden en familie bekend dat ze geïnteresseerd was in het adopteren van katten die op een of andere manier buitengewoon waren. In 1987 kwam het buitengewone naar haar toe.
In de For Pet’s Sake Animal Shelter in Sheridan, Montana, liep het huis van dierenliefhebber Kitty Garrett Brown weg, een kat heeft een nest van zes gekregen – vijf kittens plus een kitten met een gekrulde vacht zo zacht en knuffelbaar als een kind pluche speelgoed. Peggy Vorrhees van de Bozeman Humane Society of Sheridan, Montana bracht het kitten naar Jeri Newman omdat ze dacht dat Newman geïnteresseerd zou zijn in de ongewoon beklede kat. Dat was ze inderdaad. Het blauw crèmekleurige en witte katje met de waakzame groene ogen en de buitengewone gekrulde vacht die op lamswol leek, trok meteen de aandacht van Newman.

Op een geschatte leeftijd van tien maanden waren de snorharen van de kat gekruld, haar oren waren gevuld met brillo-achtig haar en haar vacht zag eruit alsof ze net een permanent had gehad. Newman noemde de kat Miss DePesto omdat ze Newman altijd lastig viel om aandacht. Toen “Pest” volwassen werd, kweekte Newman haar. De dekking bracht een nest van zes, waarvan er drie de kenmerkende gekrulde vacht hadden. Omdat Newman genetische overerving had bestudeerd, wist ze dat dit betekende dat het gen dat de gekrulde vacht beheerst, dominant was – er was maar één ouder nodig om het gen te bezitten om de eigenschap in ten minste een deel van de nakomelingen te laten verschijnen. Dat nest bevatte ook een kortharige kitten met lang haar. Interessant, dacht Newman. Pest droeg niet alleen het dominante gen met gekrulde vacht, maar ook het recessieve gen voor lang haar,

Newman noemde het ras de Selkirk Rex naar haar stiefvader. Ze zei echter een tijdje dat het ras vernoemd was naar het Selkirk-gebergte, omdat ze in de buurt waren waar de kittens werden geboren. Toen ze haar er echter op wees dat het Selkirk-gebergte in British Columbia lag, gaf ze toe het ras naar haar stiefvader te vernoemen; de Selkirk Rex is het enige kattenras dat naar een individu is vernoemd.

Het ras werd in 1990 voorgesteld aan de raad van bestuur van TICA en werd toegelaten tot de klasse New Breed en Color. De CFA accepteerde het ras voor registratie in de diverse klasse in 1992. De Selkirk bereikte op 1 mei 1998 de voorlopige CFA-status en behaalde in 2000 de CFA-kampioenstatus.

Lichaam

Middelgroot tot groot en goed uitgebalanceerd. De substantiële gespierde romp is meer rechthoekig dan vierkant, maar niet lang. De rug is recht met een lichte stijging naar de achterhand.

Hoofd

De schedel is rond, breed en vol wangen bij zowel mannen als vrouwen. De schedelstructuur moet glad en rond aanvoelen vanaf de stop tot aan de achterkant van het hoofd, evenals over de breedte van het voorhoofd en tussen de oren. Snuit is van gemiddelde breedte. De onderliggende botstructuur is afgerond met goed opgevulde snorhaar kussentjes om de indruk van haaks heid te geven. De lengte is gelijk aan ½ de breedte. Profiel toont een snuit, duidelijk zichtbaar voorbij de ronding van de wang. De punt van de kin komt overeen met de punt van de neus en de bovenlip in hetzelfde verticale vlak. Profiel onthult een neusstop. De neus heeft een neerwaartse inslag met een convexe curve en ligt onder de oog lijn. Kin stevig en goed ontwikkeld, evenwichtig in verhouding tot de rest van het hoofd en mag niet terugwijkend, uitpuilend of overdreven massief zijn.

Oren

Middelgroot, breed aan de basis, taps toelopend, goed uit elkaar geplaatst. Meubels, indien aanwezig, zijn gekruld.

Ogen

Groot, afgerond, goed uit elkaar geplaatst. De buitenhoek is iets hoger geplaatst dan de binnenhoek, waardoor het gezicht een zoete open uitdrukking krijgt.

Poten

Benen gemiddeld tot lang. Aanzienlijke uitbening. Voeten groot, rond en stevig. Tenen: vijf voor, vier achter.

Staart

Middellang, evenredig met lichaam. Zwaar aan de basis, niet bot of puntig.

Kleur

Allemaal genetisch mogelijke kleuren en patronen.

Vacht: lang haar

De vacht textuur is zacht, vol en duidelijk gekruld. Het voelt of lijkt niet zo zacht als de kortharige vacht, maar mag niet dun lijken . Vacht is dicht en vol zonder kale of dun bedekte delen van het lichaam. De vacht kan zich van het lichaam onderscheiden, maar kan minder pluche lijken en aanvoelen, maar niet dichtbij liggen. Willekeurige, ongestructureerde vacht, gerangschikt in losse, individuele krullen. De krullen lijken in bosjes of krullen te zitten in plaats van als een hele golf. Hoewel krul varieert per haarlengte, geslacht en leeftijd bij een individu, moet de hele vacht het effect van het rex-gen vertonen . De rondingen van de nek, de staart en de buik kunnen meer merkbaar zijn.

Vacht: kort haar

De vacht textuur is zacht, zacht, vol en duidelijk gekruld. Vacht is dicht en vol zonder kale of dun bedekte delen van het lichaam. De vacht onderscheidt zich van het lichaam en mag niet plat of dichtbij liggend lijken. Willekeurige, ongestructureerde vacht, gerangschikt in losse, individuele krullen. De krullen lijken in bosjes te zitten in plaats van als een hele golf. Hoewel krul varieert per haarlengte, geslacht en leeftijd bij een individu, moet de hele vacht het effect van het rex-gen vertonen . Rondom de nek, op de staart en op de buik kan de krullerigheid duidelijker zijn.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Selkirk Rex 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie