BlogInformatief

Waarom miauwen katten?

2 Minuten

De miauwen van je kat zijn schattig, maar ze kunnen ook mysterieus zijn. Het lijkt erop dat je kat meestal miauwt als ze iets van je wil, maar je wilt zeker weten: waarom miauwen katten? Hoe doen ze dat? En waarom blijft mijn kat naar me miauwen?

Waarom miauwen katten?

Hoewel vocalisatie van vitaal belang is voor veel dierengemeenschappen, zul je niet veel gebabbel vinden in een kattenkolonie. In plaats daarvan vertrouwen katten meestal op lichaamstaal wanneer ze met andere katten communiceren, waarbij ze hun ogen, oren, staarten en houding gebruiken om betekenis over te brengen. Deze non-verbale communicatie werkt ook met andere dieren – het is je misschien opgevallen dat katten meestal niet miauwen naar honden (hoewel je ze misschien zou horen grommen of sissen).

Mensen zijn echter vaak te afgeleid, dus haar gemiauw kan je een paar verschillende dingen vertellen:

  • Ze wil aandacht. Dit is de meest voorkomende reden voor het miauwen van een kat en kan betekenen dat ze meer eten wil, wil spelen, eenzaam is, opgehaald wil worden of gewoon hallo wil zeggen.
  • Ze verveelt zich. Probeer speeltijd te vermengen met nieuw speelgoed; je zou versteld staan ​​hoe leuk zelfs een verfrommeld stuk papier kan zijn!
  • Ze heeft loopsheid. Een loopkat zal constant miauwen om haar beschikbaarheid aan mannetjes bekend te maken.

Als je je afvraagt: ‘Waarom blijft mijn kat’ s morgens vroeg en ‘s avonds laat miauwen?’ het antwoord is tweeledig. Veel katten zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang, hun belangrijkste jachttijd. Maar instinct is niet altijd de schuld. Miauwen in de vroege ochtend kan ook aangeleerd gedrag zijn, volgens de Cummings Veterinary Medicine . “Mensen gaan vaak ‘s ochtends in contact met hun katten en voeren ze, dus jankende huisdieren zoeken vaak aandacht of voedsel.” Katten zijn erg goed in het trainen van hun mensen.
Hoe miauwen katten?

Zoals alle dieren, maken katten geluiden wanneer lucht uit hun longen de stembanden in hun strottenhoofd trilt, ook wel een stembox genoemd. Hoewel alle zoogdieren de anatomische delen hebben om een ​​vorm van spraak te produceren, laat een recent onderzoek gepubliceerd in Frontiers in Neuroscience zien dat grotere hersengrootte en sterk ontwikkelde neurale paden mensen hun unieke vermogen tot geavanceerde taal geven. Katten hebben, net als de meeste andere wezens, gewoon niet de hersenkracht om het allemaal uit te werken.

Katten hebben dit neurale tekort gecompenseerd door de manier waarop ze miauwen te veranderen. Hierdoor kunnen ze hun behoeften aan hun mensen communiceren.

Dr. Susanne Schötz, hoogleraar fonetiek aan de Lund Universiteit in Zweden, werkt aan een lopend onderzoek genaamd Meowsic dat de vocalisatie van katten en de communicatie met mensen onderzoekt. Ze legt uit dat het miauwen van een kat een “open-sluitend” mondmechanisme is dat een “combinatie van klinkers creëert die resulteert in de karakteristieke [iau] -sequentie.”Zwart-witte kat die omhoog mauwt kijkt.

Wanneer moet ik me zorgen maken over de miauw van mijn kat?
Als u te veel miauwen opmerkt, is het belangrijk om kennis te nemen als er andere gedragsveranderingen ook benadrukt Pets.ca . Als het langdurig miauwen plaatsvindt terwijl ze bijvoorbeeld de kattenbak gebruikt , kan een onderliggende ziekte de boosdoener zijn.

Animal Planet adviseert dat oudere katten ook anders kunnen miauwen om redenen zoals gehoor- of visus veranderingen, eenzaamheid, gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk of, in zeldzame gevallen, dementie bij katten. Praat met uw dierenarts over merkbare veranderingen in de stem van uw kat op elke leeftijd, vooral als u ook nieuwe gedragsproblemen opmerkt.

Wanneer je katachtige vriend met je praat, erkent ze dat jij haar persoon bent. Jij bent degene waarvan ze weet dat ze voor haar zal zorgen, degene die van haar houdt. Is dat niet alleen het miauwen van de kat!

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Waarom miauwen katten? 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Blog

De ultieme gids voor kattenhygiëne: tips voor een gezond en schoon leven

2 Minuten
Het behouden van een goede hygiëne voor je kat is essentieel voor zowel de gezondheid van het dier als het welzijn van…
Blog

Voor het eerst een kat in huis!

2 Minuten
Voordat je een katje in huis neemt is het goed om je te informeren wat je allemaal nodig hebt. Een kat heeft…
BlogInformatief

Welke dieren wonen nog meer in jouw huis, naast katten?

2 Minuten
Katten zijn gezellige, spinnende huisgenoten. Met een kat in huis is het altijd een feestje. Lekker knuffelen met jouw kat en zo…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie