BlogInformatiefTips

Zo vervoer jij jouw kat zonder stress

2 Minuten

Jouw kat moet weleens een ritje met jou mee in de auto, bijvoorbeeld naar de dierenarts. Katten zijn stressgevoelige dieren en ook kunnen katten stress ervaren in de auto. Gelukkig kun je rekening houden met een aantal zaken, zodat jij de autorit een beetje draaglijker maakt voor jouw spinnende viervoeter. Je leest het hieronder.

Een geschikt reismandje

Allereerst moet jouw kat worden vervoerd in een reismandje als je hem mee gaat nemen in de auto. Voordat je de kat in het reismandje zet, is het een aanrader om het reismandje ruim voor de dierenartsafspraak in de woonkamer te zetten. De kat raakt op die manier gewend aan het reismandje en wordt het een minder ‘eng’ voorwerp. Zet daarom de reismand in de woonkamer, zonder de bovenkant erop. Bovendien kun je er een dekentje inleggen waar de geur van jouw kat aanzit. Wellicht gaat jouw kat nu vrijwillig in het reismandje.

Veiligheid staat voorop

Het is belangrijk dat jij en jouw kat veilig van A naar B kunnen rijden. Zo moet zowel jouw kat als jij verzekerd zijn. Ook moet je een goede autoverzekering hebben: een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje. De goedkoopste autoverzekering sluit je binnen een paar seconden af zodat jij en jouw kat met een gerust hart de weg op kunnen. 

Ook moet de kat een veilige plek krijgen in de auto, moest je onverwachts een keer hard de rem intrappen. Zet daarom de reismand vast met een gordel of tussen de passagiersstoel en de achterbank. Daarnaast moet de kat in een goedgekeurde bench of reismand vervoerd worden. Deze moet goed dicht kunnen zodat jouw kat niet weet te ontsnappen tijdens die spannende autorit. Daarnaast is het goed om te benoemen dat je jouw kat nooit los in de auto moet laten lopen. Ook al wil jouw kat zo graag naar buiten kijken, het is gevaarlijk voor de kat zelf als voor jou. Voor je het weet zit jouw kat op schoot en raak jij afgeleid in het verkeer.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je weet dat jouw kat geen fan is van autoritjes, is het belangrijk om een aantal voorbereidingen te treffen. Je kunt bijvoorbeeld de dierenartsafspraak plannen buiten de spits om: zo weet je zeker dat je niet te lang in de auto hoeft te zitten. Ook kun je het beste jouw kat vier uur van tevoren geen eten meer geven, tenzij jouw dierenarts iets anders aangeeft. Wellicht heeft jouw kat wel last van wagenziekte. Daarnaast is het altijd prettig om een extra dekentje mee te nemen voor in het reismandje, om de ‘ongelukjes’ van jouw kat op te vangen. Het kan zijn dat jouw kat een plasje doet of moet braken. Leg ook een handdoek over de reismand heen. Hierdoor krijgt jouw kat alsnog een geborgen gevoel in de auto. Het fijnste voor de kat is als deze handdoek ook een vertrouwd geurtje heeft.

Onderweg

Probeer de reismand zo stil mogelijk te houden als je ermee loopt. Hierdoor zal jouw kat niet schrikken van onverwachte bewegingen. Als jouw kat al begint te miauwen voordat ze in de auto zit probeer haar dan te troosten. Word vooral niet boos, maar negeer de kat ook niet. De kat troost je simpelweg door op een rustige toon tegen hem te praten. Bovendien is het belangrijk om geen harde muziek te luisteren als jullie in de auto zitten. Nog beter is om de radio helemaal uit te zetten. Daarnaast is het belangrijk om te letten op jouw rijstijl: probeer rustig te rijden zodat de kat niet naar de andere kant wordt geslingerd in zijn reismandje.

Recente artikelen
Blog

De ultieme gids voor kattenhygiëne: tips voor een gezond en schoon leven

2 Minuten
Het behouden van een goede hygiëne voor je kat is essentieel voor zowel de gezondheid van het dier als het welzijn van…
Blog

Voor het eerst een kat in huis!

2 Minuten
Voordat je een katje in huis neemt is het goed om je te informeren wat je allemaal nodig hebt. Een kat heeft…
BlogInformatief

Welke dieren wonen nog meer in jouw huis, naast katten?

2 Minuten
Katten zijn gezellige, spinnende huisgenoten. Met een kat in huis is het altijd een feestje. Lekker knuffelen met jouw kat en zo…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.