BlogGezondheidInformatiefTips

Zo verzorg jij jouw kat optimaal

2 Minuten

Katten zijn echte gezelschapsdieren en kunnen voor behoorlijk wat vermaak zorgen. Wel is het hierbij belangrijk dat je hem of haar de juiste zorg geeft. Gelukkig zijn katten over het algemeen makkelijke dieren. Ben jij benieuwd hoe jij jouw kat goed moet verzorgen zodat jij het beste in hem naar boven haalt? Hieronder vertellen wij meer.

Gezondheid

Jouw spinnende viervoeter moet natuurlijk een gezond leven lijden. Het is daarom belangrijk om de gezondheid van jouw kat als een prioriteit te zien. Zo kun je een gezonde kat herkennen aan zijn hoge energielevel, schone ogen en schone oren. Daarnaast moet zijn vacht glanzen en moeten de tanden wit zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een dierenverzekering af te sluiten voor jouw kat, mocht je voor onverwachte ziektekosten komen te staan. Je kunt dit vergelijken met een zorgverzekering die wij als burgers in Nederland hebben. Met de zorgvergelijker kun jij voor de goedkoopste zorgverzekering kiezen, net als een dierenverzekering.

Verzorging

Zoals net al kort werd benoemd zijn katten over het algemeen makkelijke dieren. Ze doen bijvoorbeeld de behoefte op de kattenbak en kunnen zichzelf prima vermaken. Natuurlijk moet je de kattenbak wel iedere dag schoonmaken en hebben katten ook behoefte aan aandacht. Door jouw kat een fijn gevoel te geven kun je hem aaien, tegen hem praten en houd een dagelijks speelkwartier met zijn favoriete speeltje.

Daarnaast moet jij jouw kat de juiste verzorging geven. Hierdoor ziet hij er niet alleen mooier uit, hij zal zich ook prettiger voelen in zijn vel. Je moet daarom iedere kat – zowel kortharig als langharig – voorzien van een borstelbeurt. Hierdoor haal je de klitten uit de vacht en haal je losse haren weg. Let er op dat langharige katten een speciale verzorging hebben om grote klitten te voorkomen.

Ruimte

Er bestaan twee soorten groepen katten: katten die graag buiten zijn en katten die liever in huis de dag doorbrengen. Een kat die graag buiten wil komen zal zich niet op zijn gemak voelen in een flat. Een buitenkat wil graag ruimte om het huis waar hij lekker kan ravotten. Daarnaast moet een binnenkat ook zijn energie kwijt en zijn jachtinstinct moet nagebootst worden. Zorg er daarom voor dat je regelmatig met hem speelt.

Bovendien heeft een kat een plek nodig in het huis om te kunnen rusten. Katten vinden het prettig om in een doos te slapen of in een zacht mandje. Een kat die vooral buiten is moet ook kunnen schuilen als het te warm is of als het regent.

Vaccinaties

Vaccinaties beschermen jouw kat tegen ziekten zoals rabiës, de niesziekte en de kattenziekte. Het is daarom belangrijk om regelmatig een bezoekje aan de dierenarts te brengen om jouw kat te voorzien van deze vaccinaties. Zo moet jouw kat ieder jaar terugkomen om ingeënt te worden tegen de niesziekte en om de twee jaar voor de kattenziekte. Een vaccinatie tegen rabiës is alleen nodig als jouw kat naar het buitenland gaat.

Voedsel

Iedere kat heeft andere voedingsbehoeften. Zo heeft een kitten van een paar maanden oud een heel ander voedingsschema dan een kat van acht jaar oud. Houd hier dus allereerst rekening mee. Daarnaast hebben volwassen katten twee keer per dag eten nodig, terwijl kittens, seniorkatten en zwangere katten kleinere porties per dag wensen. Let er ook op dat jouw kat de hele dag door beschikking heeft tot vers water. Wanneer jij vaak van huis bent, is een waterfontein wellicht een aanrader.

Registratie

Ook al is het in Nederland niet verplicht om jouw kat te chippen, toch is het een aanrader. Katten raken namelijk weleens de weg kwijt naar huis. Dierenartsen, dierenambulances en pensions kunnen jouw kat registreren en de chip aflezen waar de kat vandaan komt. Niets is zo vervelend dat jouw kat niet meer bij jou terugkomt; jouw kat wordt dus veel sneller met jou herenigd wanneer hij is gechipt. 

Recente artikelen
Blog

De ultieme gids voor kattenhygiëne: tips voor een gezond en schoon leven

2 Minuten
Het behouden van een goede hygiëne voor je kat is essentieel voor zowel de gezondheid van het dier als het welzijn van…
Blog

Voor het eerst een kat in huis!

2 Minuten
Voordat je een katje in huis neemt is het goed om je te informeren wat je allemaal nodig hebt. Een kat heeft…
BlogInformatief

Welke dieren wonen nog meer in jouw huis, naast katten?

2 Minuten
Katten zijn gezellige, spinnende huisgenoten. Met een kat in huis is het altijd een feestje. Lekker knuffelen met jouw kat en zo…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.