Kattenrassen

Javaanse kat

3 Minuten

Javaanse katten zijn trouwe metgezellen die je van kamer naar kamer zullen volgen en onderweg met je zullen kletsen. De Javaanse kat heeft veel overeenkomsten met de Siamees, maar er zijn subtiele verschillen tussen de twee.

Persoonlijkheid

Javaanse katten zijn, net als hun Balinese familieleden, speels, toegewijd en willen je altijd graag hun mening geven over het leven, de liefde en wat je hen voor het avondeten hebt geserveerd. Javanen (en hun Siamese familieleden) hebben een fascinatie voor eten, en hoewel sommigen de extra calorieën in speelse capriolen zullen verbranden, moet er voor worden gezorgd dat de minder actieve niet in boterballen veranderen.

Bekend om hun nieuwsgierigheid, intelligentie en uitstekende communicatieve vaardigheden, is het Javaanse ras perfect als u een responsieve, interactieve kat wilt, een die in uw oor zal blazen en u overal zal volgen. Hun miauwen lijken duidelijke pogingen om te communiceren, en ze kijken je recht in de ogen en lijken te antwoorden wanneer ze worden aangesproken. Liefhebbers zeggen dat de Javanen gemakkelijk te trainen zijn en niet zo veel tijd en energie vragen als Siamezen.
Geschiedenis

De Javaan is een ras in een lijn van katten in Siamese stijl, waaronder de Balinezen, Colorpoint Korthaar, Oosterse Korthaar en Oosterse Langhaar. Deze rassen zijn geïnspireerd door fokkers die de kwaliteiten van de Siamees wilden benutten en de vacht en kleuren naar eigen wens wilden aanpassen. Al deze rassen hebben vergelijkbare conformaties en persoonlijkheidstypes. De verschillen tussen deze rassen liggen in de vachtlengte, kleuren, patronen en de kattenvereniging waarop u zich abonneert.

De Siamees is verkrijgbaar in vier puntige kleuren: zeehond, blauw, chocolade en lila. De Balinees is een langharige versie van de Siamees in dezelfde kleurenschema’s. De Colorpoint Korthaar komt in puntige kleuren buiten de vier traditionele Siamees kleuren; ze komen in rode, crème, tortie en lynxpunten. De Javaan is een langharige versie van de Colorpoint Korthaar.

De CFA is het enige register dat de rassen onderscheidt in de classificaties Colorpoint Korthaar en Javaans. De andere registers hebben de kleurparameters van de Siamezen en de Balinezen alleen maar uitgebreid tot het grotere kleurengamma. De redenering van de CFA achter de afzonderlijke aanduidingen is dat Colorpoint Kortharen en Javanen hybriden zijn, wat ze zijn, omdat deze kleuren zijn gemaakt door de Siamees te kruisen met andere rassen. Sommige fokkers zijn echter van mening dat het scheiden van de Balinezen en de Javaan is als het splitsen van kattenharen; beide rassen delen een lichaamstype, persoonlijkheid en vacht, en de hybridisatie gebeurde zo lang geleden dat het er niet meer toe deed. Andere fokkers willen ijverig dat de rassen gescheiden worden gehouden om de zuiverheid van de Siamese en Balinese lijnen te behouden.

De Javaan deelt veel van zijn geschiedenis met het Balinese ras. De Javaan komt niet meer van het eiland Java dan de Balinezen van Bali; de naam werd gegeven vanwege de mooie, romantische ring. Een van de basiskatten van het Javaanse ras is ontstaan ​​door een Balinees over te steken naar een Colorpoint Korthaar. Het resultaat was een kat met alle kenmerken van een Siamees, maar met een langere vachtlengte en een kleur buiten de basis vier. Deze kleurrijke langharen werden in 1987 door de CFA erkend.

Lichaam

Dik semi-vreemd lichaam, niet compact. Rug helt zachtjes omhoog van schouders naar staart. Goed afgeronde borst en stevige heupen. Uitbeningsmedium, zonder overmatige massa. Stevig ontwikkelde spierkracht.

Hoofd

Gemodificeerde wig met afgeronde contouren, in verhouding tot het lichaam. Hoge, gedefinieerde jukbeenderen. Kin stevig, maar niet overdreven prominent; komt overeen met de
neus. Snuit matig met zachte contouren in verhouding tot het hoofd. Neus van gemiddelde lengte; lichte bult is acceptabel; lichte stop. Voorhoofd is plat.

Oren

In verhouding tot hoofd, breder aan de basis, eindigend in licht afgeronde punten; zowel op het hoofd als op de zijkanten geplaatst; flakkert niet; alert.

Ogen

Walnootvormig; vrij wijd uit elkaar geplaatst, wat een open en alerte uitdrukking geeft, en met een kleine hoek naar de basis van de oren. Geen verband tussen vacht en oogkleur.

Poten

Benen kort, gelijkmatig uit elkaar geplaatst van voren of van achteren. Boven- en onderbenen even lang. Achterbenen, dijbeen en onderbeen ongeveer even lang. Voeten zijn rond, compact in verhouding tot lichaam. Alle vier de voeten wezen recht naar voren, niet naar binnen of naar buiten.

Staart

Rechtop gedragen tijdens beweging, taps toelopend naar een ronde punt. Niet overdreven dik. Lengte van het lichaam.

Kleur

Rood, crème, tortie, lynxpunt; kan witte medaillons of knoppen hebben

Vacht: lang haar

Halflang. De textuur is vloeiend en zijdeachtig, geschikt voor alle weersomstandigheden, met matige en medium ondervacht. Lichte tot matige kemphaan toegestaan. Broeken zijn ruig; staart heeft volle pluim.

Vacht: kort haar

Gemiddeld tot kort. Effen kleuren hebben mogelijk een minder dichte vacht. Semi-pluche textuur , weerbestendig, veerkrachtig, met medium ondervacht en glanzend uiterlijk.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Javaanse kat 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie