Kattenrassen

Pixiebob

3 Minuten

De Pixiebob kat is een huiskat met een visuele gelijkenis met de Noord-Amerikaanse Bobcat. Pixiebob katten kunnen goed overweg met zowel kinderen als andere huisdieren. Ze kunnen gemakkelijk aan de lijn worden getraind en houden ervan om met hun mensen te wandelen.

Persoonlijkheid

De wilde uitstraling van de Pixiebob kat weerspiegelt niet de persoonlijkheid van het ras, die liefdevol, betrouwbaar en handelbaar is. Hoewel Pixiebob katten variëren in temperament, afhankelijk van hun bloedlijnen en mixen, zijn de meeste intelligent, sociaal, mensgericht en nieuwsgierig en speels. Sommigen zijn eerder ontspannen met lieve en toegewijde persoonlijkheden. Pixiebobs zijn intelligent, sluiten goed aan bij hun familie en zijn speels zonder destructief te zijn.

Over het algemeen raken Pixiebobs gehecht aan het hele gezin en kunnen ze goed overweg met iedereen. Ze hebben meestal geen band met één speciaal persoon. Sommige Pixiebobs zijn ook sociaal met mensen buiten het gezin, terwijl anderen van hun familie houden, maar zich onder het bed verstoppen wanneer vreemden komen bellen. De meeste Pixiebobs zijn graag dicht bij hun menselijke familie en volgen hun ouders als huisdier in huis. Ze genieten ook van kinderen die lekker spelen, en meestal goed met elkaar overweg kunnen en graag spelen met andere katvriendelijke gezelschapsdieren, zolang de juiste kennismaking wordt gemaakt.

De meeste zijn stil; hun vocalisatie is meestal beperkt tot getjilp en getjilp, hoewel ze af en toe miauwen wanneer ze iets essentieels te zeggen hebben tegen hun favoriete mensen. Sommigen zullen met rustige mensen met hun mensen praten. Pixiebobs zijn zeer intelligent en leren snel de betekenis van nuttige woorden en zinnen.
Geschiedenis

Over de oorsprong van dit ras bestaan ​​tegenstrijdige verhalen. Een veel voorkomende legende is dat Pixiebobs hun wortels herleiden tot Amerikaanse bobcats. In werkelijkheid is dit ras gewoon een huiskat met een staartmutatie.

Carol Ann Brewer van Stoneisland Cattery in de staat Washington wordt gecrediteerd voor de oorsprong van het Pixiebob-ras. In april 1986 werd de foundation-vrouw geboren uit een klassieke, gestreepte kat met een korte staart, die naar verluidt zo groot was als de knieën, en een huiskat. Het kitten had een roodbruine vacht met ingetogen vlekken en een gezicht met een wilde uitstraling, hoewel de kat een huiselijk karakter had. Brewer noemde haar Pixie. In 1987 ging Brewer op zoek naar meer kortstaartige katten met de kenmerkende wilde uitstraling. Ze wilde meer katten zoals Pixie.

In 1989 schreef ze de eerste ras standaard, die de consequent gereproduceerde eigenschappen van deze kort staartige katten omvatte, en noemde het ras de Pixiebob, ter ere van Pixie en vanwege de kenmerkende kort staartige eigenschap van het ras. Toen Brewer op zoek ging naar associatie-acceptatie voor het ras, ontdekte ze hoe moeilijk het zou zijn om een ​​veronderstelde wilde kat-hybride te registreren, ook al was dit eigenlijk niet waar voor de Pixiebob; CFA accepteert geen rassen met wilde bloed, zelfs niet de populaire Bengaal. In 1993 benaderde Brewer TICA en diende de eerste standaard in ter voorbereiding op het proces van erkenning voor het ras. Het ras werd aan TICA voorgesteld als een puur binnenlands ras en uit DNA-testen voor wilde markers bleek dat de geteste katten er geen bezaten. Er was geen bewijs dat de Pixiebob kat allesbehalve een kort staartige huiskat was. In 1998 behaalde de Pixiebob de status van TICA-kampioenschap.

Pixiebobs kunnen staarten van verschillende lengtes hebben en sommige hebben gewone lange staarten. De staart is anders dan de staarttypen van Manx; Pixiebob katten worden niet volledig staartloos geboren zoals de Manx, hoewel zelden een staart zo kort is dat de kat staartloos lijkt.

Lichaam

Aanzienlijk en rangy. Middelgroot tot groot formaat. Prominente schouderbladen. Rug niet vlak, lichte opwaartse helling richting heupen. Heupen van gemiddelde breedte, opvallend, iets hoger dan de schouder die naar beneden afloopt naar de staart. Diepe flank, brede borst. Primordial buikzakje.

Hoofd

Middelgrote tot grote omgekeerde peer. Kin goed ontwikkeld. Volledige brede snuit. Vlezige, zacht afgeronde snorhaarkussentjes. Absoluut een whisker break. Neus breed, licht bol. Lichte neusbult. Iets afgerond voorhoofd; concave curve, oogrand tot neusrug.

Oren

Middelgrote hoogte, brede, diepe basis. Zowel op de zijkant als bovenkant van het hoofd, licht naar buiten gekanteld.

Ogen

Middelgrote, zachte driehoek met zware capuchon. Borstelig voorhoofd. Diepe set, één oogbreedte uit elkaar. Oogkleur goud, bruin of kruisbesgroen.

Poten

Benen lang, achterbenen iets langer. Gespierd met zware botten. Voeten grote, lange, brede bijna ronde, grote vlezige tenen. Alle tenen behalve dauwklauwen moeten op de vloer rusten en naar voren wijzen. Maximaal zeven tenen.

Staart

Het staartbeen is meestal minimaal twee centimeter, de maximale lengte om te hakken met het been verlengd. Gelede staart, knikken en krullen komen vaak voor.

Kleur

Alle tinten Brown Spotted Tabby; muis jas; omgekeerd tikken; lichte kleur keel tot buik; voetzolen / hakken donkerbruin / zwart; staartpunt moet donkerbruin / zwart zijn; witte of crème band moet het oog omringen; mascara-markering van de buitenste hoek naar beneden door de wang. Patroon kleine tot middelgrote vlekken; gedempt door tikken; willekeurig spotten gebruikelijk.

Vacht: lang haar

Medium, minder dan 5 cm. Buikhaar langer. Zachte textuur, dichter bij het lichaam liggend dan korthaar. Halfdicht. Vacht, kleur en patroon secundair aan type. Het gezichtshaar van beide jassen is vol en bossig, met een neerwaarts groeipatroon. Vacht laat zich gemakkelijk scheiden en is weerbestendig.

Vacht: kort haar

Korte staande jas. Buikhaar langer. Textuur zacht en wollig, met loft. Is veerkrachtig bij aanraking. Het gezichtshaar van beide jassen is vol en bossig, met een neerwaarts groeipatroon. Vacht laat zich gemakkelijk scheiden en is weerbestendig.

De KattenrassenWijzer wordt positief beoordeeld!

Pixiebob 4.77 / 5 (321 stemmen)
Recente artikelen
Kattenrassen

York Chocolate

6 Minuten
De ideale York Chocolate is een opvallend rijke chocoladebruine of glanzende lavendel met een vacht die een glanzende glans heeft en over…
Kattenrassen

Turkse Van

6 Minuten
De Turkse Van is een natuurlijk ras uit de ruige, afgelegen en klimatologisch gevarieerde regio van het Midden-Oosten. Het ras staat bekend om…
Kattenrassen

Turkse Angora

4 Minuten
De Turkse Angora is een uitgebalanceerde, sierlijke kat met een fijne, zijdeachtige vacht die bij elke beweging schittert, in tegenstelling tot het…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie